Поділитись:

Політичні симпатії українців: що змінилося (інфографіка)

Понеділок, 11 вересня 2017, 15:57
Політичні симпатії українців: що змінилося (інфографіка)

Політичні симпатії українців: що змінилося (інфографіка)

З листопада-грудня 2016 року до вересня 2017-го дві політсили втратили майже 3 % підтримки виборців: рейтинги "Батьківщини" та "Блоку Петра Порошенка" схудли до 11-13 % і 9-11 % відповідно, зате політичні проекти "За життя" та "Громадянська позиція" активно набувають прихильників.

Про це пише "Слово і Діло".

Загалом, за даними соціологів, за період трохи більший ніж півроку трійка лідерів електоральних симпатій залишається старою: "Батьківщина", "Блок Петра Порошенка" та "Опозиційний блок". При цьому дослідження зафіксували майже однакове зниження підтримки як у партії влади, так і в політсили Юлії Тимошенко – на рівні близько трьох відсотків.

Щодо "Опоблоку", то тут соціологи також виявили зниження симпатій виборців, хоча й не таке значне: за даними соціологічної групи "Рейтинг", у червні за партію голосували б на піввідсотка менше виборців, ніж у грудні 2016-го, а опитування Центру Разумкова та "Демініціатив" зафіксували втрату понад 2 % симпатій до "Опоблоку".

Щодо "Самопомочі", то після екватора 2017 року вона, за даними соціологів, почала поступатися відразу трьом політичним силам: підтримка партії коливається на рівні 5,8-7,1 % голосів виборців.

Крім Радикальної партії Ляшка, яка обганяла "Самопоміч" і наприкінці 2016-го, і зараз, її також обійшли "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка (7,6-8,3 % потенційних голосів) та "За життя" Вадима Рабіновича (7,7-8,2 % українців готові голосувати за неї).

Також злегка покращила свої показники "Свобода" – її рейтинг зріс на 0,5-1 %: у разі, якщо б вибори відбулися в кінці літа, партія Олега Тягнибока пройшла б до парламенту з показником у 4-6 % голосів.

Політичні симпатії українців: що змінилося (інфографіка)

Непрохідними до Верховної Ради зараз виглядають УКРОП, "Рух нових сил" і "Народний фронт", хоча опитування "Рейтингу" показують, що перша партія могла б і пройти до парламенту влітку з 3 %.

Водночас, за результатами нещодавнього дослідження соціологічної компанії GFK-Ukraine та Міжнародного республіканського інституту IRI, лідером виборчих симпатій українців у серпні також стала "Батьківщина", яка з 12 % підтримки обійшла найближчих конкурентів удвічі. Друге місце за цим опитуванням ділять БПП, РПЛ та "За життя", у яких по 6 % підтримки виборців.

На третьому місці в дослідженні перебуває "Опоблок" з 5 % голосів, а по 4 % отримали "Самопоміч", "Громадянська позиція" та "Свобода".

Трійка найбільш популярних лідерів політсил виглядає так само, як і трійка найбільш рейтингових партій: перше місце з 15 % посідає Юлія Тимошенко, на другому – президент Петро Порошенко, причому, за даними "Рейтингу", він із зими 2016-го втратив близько 3,5 % голосів виборців, і зараз главу держави підтримують близько 11,6 % виборців.

На третьому місці залишається лідер "Опоблоку" Юрій Бойко, який також втратив півтора відсотка голосів за останні півроку, й зараз його рейтинг становить 8,5 %.

Загалом, мало хто з лідерів партій за останній час наростив свою електоральну базу: соціологи фіксують зниження рейтингу в усіх, за винятком Олега Тягнибока, Дмитра Яроша та Арсенія Яценюка, однак у них приріст становить менш ніж 1% голосів.

Надрукувати
мітки:
коментарів