Поділитись:

В Україні зростає торговий дефіцит, - експерт

Понеділок, 18 вересня 2017, 18:20
В Україні зростає торговий дефіцит, - експерт

У січні-липні цього року експорт товарів становив 23,8 млрд доларів, імпорт – 26,6 млрд доларів. Порівняно із січнем-липнем 2016 року експорт збільшився на 22,1 %, імпорт – на 29,4%. Негативне сальдо зросло до 2,7 млрд доларів у порівнянні з 980,4 млн доларів за аналогічний період минулого року.

Як зазначає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій, зростання експорту відбулося під впливом зростання цін на сталь та руду. В свою чергу з початку року ми активно імпортували газ та вугілля, і це стало причиною зростання загальних об'ємів імпорту. Свій внесок у збільшення імпорту зробило також зростання цін на нафту та нафтопродукти на зовнішніх ринках.

Помітний тред: ріст імпорту випереджає ріст експорту, тому в майбутньому, прогнозує експерт, торговий дефіцит буде збільшуватись.

"За рахунок уже накопичених енергетичних запасів до кінця року ми частково вповільнимо експорт газу, однак енергоімпорт все рівно продовжить збільшуватися. Зазначу, що у цьому році зростання зарплат стимулювало споживчий попит. Зважаючи на плани уряду й надалі підвищувати соціальні стандарти, фактор попиту стимулюватиме зростання імпорту. Торговий дефіцит продовжуватиме розширюватися, – зауважив Олександр Паращій.

Окрім того, має місце активізація інвестиційного попиту у машинобудуванні. В довгостроковій перспективі скорочення експорту може відбутися за рахунок скорочення транзиту газу, задеклароване в Енергетичній стратегії – 2035. Втім, на думку експерта, це фактор не цього року.

Олександр Паращій вважає, що джерелами скорочення торгового дефіциту найближчим часом залишатимуться традиційні фактори: залучення кредитів від міжнародних фінансових організацій, валютні трансфери заробітчан, здача валюти населенням.

"Поки що на нас чекає стимулювання споживчого та інвестиційного попиту та розширення торгового дефіциту", – резюмував він.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів