Поділитись:

Екс-міністр фінансів України розповів про нюанси бюджету на 2018 рік

Середа, 27 вересня 2017, 12:00

Екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник розповів про деякі невідповідності у проекті бюджету на 2018 рік.

Про це він написав у Facebook.

"Коли турботливі українські політики піднімають нам доходи і ми несемо ці підвищені доходи в магазин, там нас може чекати: або більша кількість товарів, або вища ціна на них. Перше відбувається в тому випадку, коли зростання доходів адекватне росту економіки", – написав він.

Як пояснив Пинзеник, зростання економіки очікується на рівні 3 %, а середньої зарплати – на 21,5 %. При цьому інфляція прогнозується на рівні 7 %.

"Щось тут негаразд. Або економіка з якогось дива рвоне понад усілякі позитивні прогнози, або ж інфляція буде іншою. Як, до речі, вже три роки поспіль, зокрема й нинішнього", – пояснив він.

Зі слів екс-міністра, можливий й інший варіант.

"Наповнення доходів забезпечить не наша економіка, а імпорт. І тривожний сигнал для подібного варіанту можна знайти у матеріалах до бюджету. Бо витрати на імпорт товарів і послуг очікуються на 7 млрд більшими за надходження від експорту. А це тиснутиме на курс. У додаток до інших не знятих для курсу проблем. У цьому варіанті "турботи" про всіх нас заплатити доведеться курсом. Можливо, плата буде комбінованою: і інфляція, і курс. Бо економіка потребує зважених, збалансованих рішень", – написав Пинзеник.

Надрукувати
мітки:
коментарів