Поділитись:

Чому не зростуть тарифи на газ у жовтні

Понеділок, 02 жовтня 2017, 17:17

Кабмін відмовився від підвищення ціни на газ з жовтня цього року.

Поки що ця відмова ще не затверджена конкретним нормативно-правовим актом, однак члени уряду і сам Прем'єр-міністр Володимир Гройсман неодноразово про це заявляли. Від ціни на газ напряму залежать тарифи на газ та опалення для населення, – зазначає старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква.

Один з варіантів, який дозволить залишити ціну на блакитне паливо на теперішньому рівні, – зміна формули її розрахунку. Якщо конкретніше – застосування формули хаб-мінус.

Що це означає?

Сьогодні ціна на газ визначається із врахуванням таких компонентів: імпортної ціни на німецькому газовому торговому майданчику (хаб NCG), а також вартості транспортування газу від NCG до західного кордону України через Німеччину, Чехію та Словаччину. Формула хаб-мінус, зі слів експерта, дозволить не враховувати вартість транспортування та залишити ціни для населення на теперішньому рівні.

Позиція уряду в газовому питанні суперечить позиції Міжнародного валютного фонду. Кредитор наполягає на тому, щоб ціна газу змінювалась за вже затвердженою формулою. Відповідно до цієї формули, за розрахунками НАК "Нафтогаз України", ціна з жовтня мала би підвищитися на 19 %. Теперішня позиція уряду, у першу чергу, пояснюється фактором виборів – адже увесь негатив від чергової хвилі зростання тарифів ляже на Кабінет Міністрів Володимира Гройсмана.

По факту, "заморозка" перегляду ціни на газ може тривати дуже довго. В наступному році фактор виборів буде ще сильнішим, уряд напевне робитиме усе можливе для того, щоб не дратувати населення високими тарифами. Наслідки від такого кроку – невиконання вимог МВФ та ручне регулювання ціни на газ.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
18 березня 2024
14 березня 2024
08 березня 2024
12 лютого 2024
13:15
31 січня 2024
30 січня 2024
25 січня 2024
12 січня 2024
27 грудня 2023