Поділитись:

Витрати українців у Польщі зросли до рекордної суми

Вівторок, 03 жовтня 2017, 08:42

Серед українців все популярнішими стають поїздки за покупками в Польщу. Це не дивно, адже за даними Eurostat, ціни на товари і послуги в Польщі нижче, ніж в 28 країнах Європи, а якість при цьому досить висока. Про популярність візитів українців до Польщі красномовно свідчать і черги на кордоні.

Про це повідомляє VSETUTpl.com.

Поляки підрахували: у другому кварталі 2017 польський кордон перетнули понад 46 млн іноземців. І, звичайно ж, тут вони витрачають все більше грошей. Як було відзначено Центральним статистичним управлінням, найбільше грошей в Польщі витрачають іноземці, які перетинають кордон з Німеччиною (47,6 %), за ними слідують українці (20,3 %), далі – чехи (11,5 %) і словаки (7,8%), білоруси (6,4 %), литовці (4,8 %) і росіяни (1,6 %). Однак якщо розглядати середні витрати представників окремих країн під час одного візиту до Польщі, то рекордну суму витратили саме українці.

В середньому один українець витратив у Польщі в другому кварталі 773 злотих. Це на 42 злотих більше, ніж в попередньому кварталі. Ці цифри виглядають шокуючими, особливо якщо порівняти їх із середньою зарплатою в Україні.

"За даними Держслужби України, середня заробітна плата в Україні становить близько 7 тисяч гривень, що при перерахунку на злоті складає близько 960 злотих. Отже, українці витрачають в Польщі майже всю свою зарплату", – говорить Кшиштоф Інглот, президент Personnel Service.

Загалом у другому кварталі поточного року жителі України витратили в польських магазинах, ресторанах і готелях понад 1,9 млн злотих.

Що купують українці найбільше?

В основному користуються найбільшим попитом в Польщі серед іноземців непродовольчі товари, які, за підрахунками, становлять близько 83 % від загальної суми витрат.

Купівля продуктів харчування і безалкогольних напоїв становить 13 %, а витрати на інші товари – близько 4 %.

З непродовольчих товарів найбільш популярні є матеріали для будівництва, товари для будинку – меблі, аксесуари, предмети інтер'єру (близько 25 % непродовольчих витрат), побутова техніка (близько 19 %), запчастини та аксесуари для транспортних засобів (16 %).

Однією з причин такого зростання витрат є і те, що польські роботодавці проявляють все більший інтерес до працівників з України, що і призводить до збільшення кількості українців в Польщі.

Кшиштоф Інглот переконаний, що "витрати українців будуть рости з року в рік. Тим більше, що попит на них серед польських роботодавців з початку року збільшився приблизно на 30 %".

Крім цього, серед українців все популярнішим стає послуга TAX FREE – грошове відшкодування податку або його частини від вартості товару, купленого за кордоном.

Надрукувати
мітки:
коментарів