Поділитись:

Судова реформа в Україні: ТОП-7 небезпечних норм

Середа, 04 жовтня 2017, 14:50
Верховна Рада проголосувала законопроект № 6232 про зміни до Господарського та Цивільного процесуального кодексу, а також Кодексу адміністративного судочинства та інших законодавчих актів.

"За" проголосували 234 народних депутати.

В цілому документ з одного боку розширює вплив президента на суди, з іншого – розширює повноваження самих судів і суддів на шкоду іншим учасникам процесу, – пише "Страна.ua".

1. Верховні судді під контролем Президента

Хоч судді ВСУ обираються на конкурсній основі, Президент, за законом, – остання інстанція, яка їх затверджує.

Та й на етапі конкурсу головні кандидати в судді Верховного суду виявилися пропрезидентськими функціонерами. І це не зважаючи на те, що Громадська рада доброчесності за підтримки Заходу забракувала десятки кандидатів. Але навіть це не завадило їм пройти конкурс.

Такий механізм призначення головних суддів країни дозволить Президенту впливати на суд, що називається, в ручному режимі.

2. Повістки будуть публікувати в Мережі

Ще одна норма змінює звичні засади – це оповіщення про виклик до суду через Інтернет. Причому не на електронну адресу відповідача, а просто шляхом публікації виклику на сайті суду. Це стосуватиметься осіб, чиє місцезнаходження владі не відоме.

Чи повинен кожен громадянин України щодня перевіряти себе на сайтах судів – не зазначається.

3. Плати, якщо хочеш судитися

Позивачів зобов'язали вносити щось на кшталт "застави" при зверненні в суд – щоб компенсувати відповідачу витрати на адвоката в разі його виграшу. Це фактично робить судовий процес доступним лише для багатих людей. І, наприклад, якщо хто-небудь захоче судитися з комунальним монополістом через відсутність опалення, то пенсіонери елементарно не "потягнуть" витрати.

4. Електронний суд

Тепер ходити на судові засідання потрібно буде не всім.

"Учасникам справи забезпечується можливість брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, не покидаючи свого житла або робочого приміщення, а для свідків, експертів – в приміщенні іншого суду", – йдеться в документі.

5. Не більше 10 питань

Депутати хочуть обмежити можливість учасників засідань – звинувачення і захист – задавати в судовому процесі не більше 10 питань. Решта питань – це вже "зловживання".

6. Заходити в суд можна не всім

Суд може обмежити доступ людям до зали суду, якщо в залі не вистачає вільних місць. Теоретично це дозволить вигнати із суду усіх журналістів або спостерігачів: потрібно тільки заздалегідь посадити на вільні місця "своїх" людей.

7. Постанови проти бізнесу

Абсолютно неприйнятна для бізнес-спільноти норма з'явилася в прийнятому Радою законі. Тепер суддя зможе в односторонньому порядку виносити постанови проти фірм і юросіб, навіть якщо вони не є учасниками процесу.

Закон дає право судді робити це, якщо він раптом помітив "недоліки в діяльності" тих чи інших компаній, коли розглядав справу, де ці компанії згадуються.

На практиці це дає владі ще один інструмент тиску на бізнес в обхід складних бюрократичних процедур.

Надрукувати
мітки:
коментарів