Поділитись:

До України прямує грип: як уберегтися від епідемії

Вівторок, 10 жовтня 2017, 13:55

Медики прогнозують початок епідемії вже в грудні, адже до України вже йдуть три віруси грипу.

Про це повідомляє "Сегодня".

У новому епідсезоні Україною будуть ходити три віруси: A/Michigan/45/2015 - форма свинячого грипу, A/Hong Kong/4801/2014 року - курячий грип і B/Brisbane/60/2008.

У грудні-січні очікується вірус Michigan - в зоні ризику працездатні люди 25-49 років. Із січня почне циркулювати вірус курячого грипу. У зоні ризику перш за все перебувають діти і люди похилого віку. Наприкінці лютого-березня Україною пройде слабший і не такий масовий Brisbane.

При цьому медики зазначають, що через низький рівень вакцинації від грипу в цьому році перехворіють більше 7 млн ​​українців.

Першою чергою підхопити грип ризикують українці зі слабким імунітетом і ті, чия робота пов'язана з контактом із великим числом людей. Зокрема, мова йде про медпрацівників, вчителів, продавців і водіїв громадського транспорту. До категорії людей зі слабким імунітетом належать діти, вагітні, люди похилого, а також люди із зайвою вагою, діабетом і серцево-судинними захворюваннями.

Найефективнішим способом боротьби з грипом є вакцинація. МОЗ уже перереєстрував чотири вакцини зі штамами вірусу, актуальними для цього сезону, а саме: Інфлувак, Інфлуенза ваксін, Джіс Флю і Ваксигрип.

Протипоказаннями при вакцинації є: алергія на курячий білок, раніше перенесена гостра полінейропатія, ознаки ГРВІ та алергічний риніт у дітей.

Щепитися можна за кілька місяців до початку епідемії - з вересня-жовтня. Вакцина починає діяти через тиждень і виробляє імунітет на дев'ять місяців.

Щоб уберегтися від грипу необхідно уникати контакту з людьми, у яких є прояви хвороби, обмежити відвідування місць великого скупчення людей, часто провітрювати приміщення і мити руки з милом, уникати обіймів, поцілунків і рукостискань, а також повноцінно харчуватися, висипатися, уникати переохолодження і перевтоми.

Надрукувати
мітки:
коментарів