Поділитись:

Нацбанк очікує сповільнення інфляції

Вівторок, 17 жовтня 2017, 16:53
Нацбанк очікує сповільнення інфляції

Національний банк очікує уповільнення інфляції в жовтні у порівнянні з жовтнем минулого року.

"Ми очікуємо, що інфляція в жовтні, в порівнянні з цим же періодом минулого року, повинна сповільнитися, оскільки в минулому році причиною для істотного стрибка було підвищення тарифів на комунальні послуги, чого не передбачається зараз", – сказав в.о. глави НБУ Яків Смолій в інтерв'ю Укрінформ.

З його слів, ризики значного відхилення рівня інфляції від цільового значення все ж залишаються.

Смолій пояснив, що подорожчання сирих продуктів харчування, зокрема овочів і фруктів, а також низька врожайність через весняні заморозки створили передумови того, що інфляція до кінця року може взагалі вийти за рамки цільового діапазону.

Крім того, такий невтішний прогноз пов'язаний ще і з тим, що Україна істотно збільшила експорт, в той час як виробництво збільшувалося не рівноцінна. Особливо це відбилося на молочно-м'ясної групи товарів.

У той же час заступник голови Нацбанку висловив впевненість в тому, що вже в I півріччі 2018 року інфляція повернеться до центрального значенням цільового коридору.

"Тому в переглянутому прогнозі ми, мабуть, вийдемо за межі коридору, але ситуація має свої пояснення. І ми сподіваємося, що вже в першому півріччі наступного року інфляція повернеться до центрального значення цільового коридору, а в подальшому в 2018-2019 роках інфляція не перевищить цілей, які ми визначали в короткостроковій і середньостроковій перспективі ", – резюмував Смолій.

Надрукувати
мітки:
коментарів