Поділитись:

Правила отримання Карти поляка дещо змінять

Понеділок, 30 жовтня 2017, 19:30
Правила отримання Карти поляка дещо змінять

Польський Сейм ухвалив закон про репатріацію. Нові норми припускають, зокрема, підвищення фінансової допомоги для репатріантів та їхніх родин на купівлю помешкання.

Зміни передбачають підвищення рівня допомоги на купівлю помешкання на суму 25 тис. злотих на родину. Це означає, що загалом родина репатріантів може отримати 50 тис. злотих дотації. Сума фінансової допомоги на купівлю помешкання не може бути вищою, ніж його ціна, – monitor-press.info

Зміни до закону вводять також поняття "найближчої родини репатріанта". Це чоловік або дружина репатріанта і неповнолітня дитина або діти, які перебувають під опікою щонайменше одного із батьків, які прибули до Польщі разом із репатрійованою особою.

Додано також визначення "кандидата до репатріації". Черговою новинкою є запис про можливість визнання репатріантом особи, яка отримала дозвіл на перебування на території Польщі як чоловік або дружина репатріанта. Також, відповідно до нововведення, фінансову допомогу отримуватиме вся родина репатріантів, а не окремі її члени.

Зміни до закону про репатріацію узалежнюють суму дотації із бюджету держави для гміни, що забезпечує помешкання кандидатам на репатріацію та членам найближчої родини від метражу до місця розташування.

Водночас закон передбачає відмову від допомоги у сумі 200 злотих, яка раніше виплачувалася репатріантам, що проживали у центрах адаптації. Натомість їм надаватиметься допомога на побут і поточні витрати.

Нові норми створюють також можливість участі представників самоврядування та державної адміністрації в роботі Ради з питань репатріації.

Зміни вводять також можливість відмовитися від вимог видачі національної візи для репатріації, що полягають у наданні доказів депортації або заслання владою СРСР. Через цю вимогу, на думку законодавців, до Польщі не могли приїхати особи, які виконали усі умови репатріації, але не мали про цьому документів, що підтверджують факт їхньої депортації або депортації родичів.

Сейм водночас прийняв дві поправки, що були впроваджені під час другого читання закону. Було змінено, зокрема, норми закону щодо отримання Карти поляка, які скасували таку підставу для отримання Карти поляка як наявність польського громадянства в особи, яка хоче отримати Карту, в одного із батьків, бабусі, дідуся або двох прадідусів (прабабусь), залишивши підставу наявності польської національності. На прохання фракції "Права і справедливості" у змінах було додано запис, згідно з яким у провадженнях щодо видачі Карти поляка, які триватимуть в момент набрання чинності змін, "використовуватимуться попередні норми".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДО УВАГИ ВОЛИНЯН: ЗАПРОВАДИЛИ НОВУ СИСТЕМУ РЕЄСТРАЦІЇ НА РОЗМОВУ З КОНСУЛОМ ЩОДО КАРТИ ПОЛЯКА

Надрукувати
мітки:
коментарів