Поділитись:

Євросоюз хоче змінити правила в'їзду для українців

Вівторок, 31 жовтня 2017, 09:35

Євросоюз планує з 2020 року змінити правила в'їзду для громадян тих країн, з якими ЄС має безвізовий режим.

Для поїздки зараз достатньо мати біометричний паспорт, зворотній квиток і документи, які підтверджують мету поїздки, строки перебування та місце проживання, – пише Експрес.

З 2020 року для в'їзду до ЄС необхідно буде пройти попередню авторизацію в системі ETIAS. Для отримання дозволу подорожувати Європою треба буде зайти на відповідний сайт та заповнити реєстраційну форму з вказуванням ім'я та прізвища, дати та місця народження, громадянства, паспортних даних та мети поїздки. Реєстрацію доведеться проходити раз на три роки. Заповнення однієї форми коштуватиме 10 євро. Відповідь із рішенням треба буде чекати 72 години.

Нові правила, впровадження яких схвалив Комітет Європарламенту з питань громадянських свобод, юстиції і внутрішні справ, торкнуться жителів України, Грузії, Молдови, Америки, Канади та інших країн, які мають безвіз із ЄС. Основною метою впровадження нової системи є збір інформації про іноземних громадян, яка б допомогла визначити, чи несуть вони небезпеку.

Такі зміни є відповіддю на підвищений ризик терористичних атак в європейських країнах. Рішення щодо запровадження системи не є остаточним, останнє слово має казати Європарламент.

"…як тільки зміни вступлять в силу ( а це очікується з 2020 року), вони застосовуватимуться як до громадян України, так і до громадян Америки. ETIAS – це не віза. Це більш прозорий і зручний для відвідування ЄС режим. Жителі безвізових країн зможуть, як і раніше, подорожувати без віз, але їм необхідно буде пройти просту електронну авторизацію перед в'їздом до Шенгену. Система допоможе виявляти нелегальних мігрантів та осіб, що представляють загрозу безпеці ЄС, перш ніж вони прибудуть на кордон", – заявив Артіс Пабрікс, європарламентар від Латвії.

Схожа система попередньої реєстрації давно працює в США та Канаді. Українські парламентарі не вбачають у європейській ініціативі нічого протизаконного, ба, більше, аналогічну форму попередньої онлайн-реєстрації планує ввести і Україна стосовно громадян Росії з 1 січня 2018 року. Це рішення, разом із дозволом на в'їзд лише за біометричним паспортом, з'явилося ще в липні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: БЕЗ ШТАМПІВ: СХВАЛИЛИ НОВУ СИСТЕМУ РЕЄСТРАЦІЇ НА КОРДОНАХ ШЕНГЕНУ

Надрукувати
мітки:
коментарів