Поділитись:

Чому в Україні ставки за депозитами знижуються, а за кредитами – зростають (відео)

П'ятниця, 03 листопада 2017, 09:30
Чому в Україні ставки за депозитами знижуються, а за кредитами – зростають (відео)

Основною проблемою в Україні спостерігається той факт, що ставки за депозитами – знижуються, а за кредитами – зростають.

Таке протиріччя пояснює інвест-банкір Сергій Фурса у програми "Фінансова грамотність" на "Каналі 24".

З його слів, причиною зниження депозитних ставок є фінансова стабільність в Україні. А зростання кредитних ставок – наслідок високих ризиків банківського кредитування.

"Якщо ви хочете дешевих кредитів, то повинні розуміти, що банки повинні брати гроші ще дешевше. Якщо ж хочете високих депозитних ставок, то повинні розуміти, що у вас ніколи не буде дешевих кредитів, зокрема іпотеки. Та й ваш роботодавець навряд чи підвищить вам зарплату при високих кредитних ставках, адже у нього буде недоступний ресурс для інвестування і розбитку бізнесу. В Україні йде дуже здоровий процес", - запевняє Фурса.

Цього року на початку 2017 року українці могли покласти гривню під 15% річних, або й вище, у достатньо надійний банк. За підсумками року суттєвих змін курсу немає, в результаті і валютний, і гривневий дохід складає вище 15%. Хоча у всьому світі під впливом активної боротьби центральних банків з кризою зараз рекордно низькі ставки і депозитів, і кредитів. Гроші дуже дешеві. Українським банкам просто непотрібні долари, адже кредитувати ними немає кого в країні. І просто класти їх на депозит в європейському банку – собі дорожче.

"Банки знижують ставки за депозитами і за кредитами. Але кредитна активність допоки є слабкою. Банки нарощують кредитування, але повільно. Людям, які вимагають від банків активніше кредитувати, варто вимагати у своїх депутатів прийняти закон про захист прав кредиторів. Адже відсоток безповоротних кредитів в українських банках рекордно високий. І не тому, що це "зубожіння" чи "геноцид", а просто не хочуть платити. Краще занести судді, ніж погасити борг. Через те, банки й дуже обережні", - пояснює ведучий.

Багато українських "фермерів" та інших претенденти на дотації активно вимагають у держави дешевих кредитів, наводячи в приклад німецьких фермерів, які беруть кредити під 2%, а в Україні, мовляв, аж 20%. При тому фермеру в Німеччині потрібно перевести в євро, а українському в гривні. І 2% в Німеччині береться при інфляції в 1%, а українські 20% при інфляції в 16%. І реальні ставки значно нижчі.

"Тому високі кредитні ставки в Україні це частково міф. Реальні ставки зовсім невисокі", - підсумував Сергій Фурса.

Надрукувати
мітки:
коментарів