Поділитись:

В'ятрович відреагував на заяву Польщі щодо обмеженого в'їзду

П'ятниця, 03 листопада 2017, 12:56
В'ятрович відреагував на заяву Польщі щодо обмеженого в'їзду

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович здивований неоднозначними заявами польських чиновників щодо питань історичної пам'яті.

Так, глава МЗС Польщі Вітольда Ващиковського, хоче заборонити в'їзд в Польщу людям, що одягають мундири СС "Галичина" та "заважають" відновлювати польські місця пам'яті. А польський сенатор Ян Жарина заявив, що Україна у питаннях історичної пам'яті поводиться як варвар, – пише ZIK.

Зі слів Ващиковського, люди, які демонстративно одягають мундири СС "Галичина", до Польщі не потраплять. До потенційних персон нон-ґрата політик відніс й тих осіб, які "перешкоджають відновленню польських місць пам'яті".

"Ті люди, які показують чи використовують адмініструменти проти Польщі, також відчують наслідки", – наголосив Ващиковський.

На цю заяву вже відреагував директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, передає Українська правда. Він вважає, що Польща сама створює проблеми, гальмуючи процес взаємної легалізації пам'ятників.

"Це абсолютно неймовірна заява – оголошувати персонами нон-ґрата всіх посадовців за їхню вимогу дотримуватися чинного в Україні законодавства. Це абсолютно небачені підходи до міжнародної політики", – заявив керівник Українського інституту національної пам'яті".

За даними В'ятровича, у Польщі наразі перебуває близько 40-50 українських пам'ятників, які "погано" оформлені згідно із польським законодавством. В Україні таких – понад 150.

Українські представники вже пропонували колегам легалізувати пам'ятники за принципом "всі на всі".

Але, з його слів, Польща з цим не погоджується і не пропонує нічого іншого.

"Тим часом нищаться українські пам'ятники у Польщі й виникають нові незаконні польські пам'ятники в Україні – днями спорудили такий пам'ятник у Вінницькій області", – заявив чиновник.

Як він зазначив, наразі була лише одна зустріч уповноважених органів з питань легалізації. А все інше – політизація процесу.

Згадав директор УІНП і нещодавню заяву польського сенатора та історика Яна Жарина, який звинуватив Україну у "варварській поведінці" стосовно питань історичної пам'яті.

"Україна не хоче належати до римської цивілізації. Вона поводиться як варвар у питаннях історичної пам'яті. У нинішній зовнішній політиці у нас багато спільного, у нас є багато позитивних пропозицій.

Але взаємні відносини будуть дуже неглибокими, якщо Україна не зрозуміє, що значно глибші відносини походять з культурного виміру", – заявив Жарин.

Такі жорсткі звинувачення він сказав у контексті цвинтарів, місць поховань поляків в Україні, де досі не поставили хрести, що "є належним символом пам'яті про загиблих і вбитих поляків у різних обставинах".

На думку В'ятровича, немає жодних підстав до таких звинувачень. Тим більше, Польща сама неналежно реагує на плюндрування українських пам'ятників на своїй території.

"Це мені нагадує нашого східного сусіда, який бачить себе "Третім Римом". Боюся, що вже з'явилися польські політики, які бачать Польщу "Четвертим Римом" – і очевидно, тут ідеться про якісь імперські замашки", – зазначив В'ятрович

"Саме на території Польщі за останні 3 роки 14 разів було сплюндровано хрести на українських могилах. Натомість на українській території було 4 випадки плюндрування польських пам'ятників – усі ті пам'ятники відновлені. На польській території жоден український пам'ятник досі не відновлено", – підкреслив директор УІНП.

Він додав, що саме відсутність польської реакції на вандалізм українських пам'ятників спричинила рішення щодо припинення процесу легалізації польських.

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
10:36
16 квітня 2024
15 квітня 2024
14 квітня 2024
10 квітня 2024