Поділитись:

Мінінформ пропонує "журналістику" змінити на "комунікативістику"

Понеділок, 06 листопада 2017, 10:16
Мінінформ пропонує

Замість спеціальності "журналістика" в переліку галузей знань і спеціальностей з'явиться "комунікативістика".

Про це заявив керівник Сектору стратегічних комунікацій Міністерства інформаційної політики України (МІП) Олексій Тарабукін, – повідомляє "Детектор медіа".

"МІП пропонує запровадити галузь знань "комунікативістика", що допоможе готувати якісних спеціалістів, які будуть професійно подавати інформацію людям, роз'яснювати її", – сказав Олексій Тарабукін.

Директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти та науки України Олег Шаров зазначив, що проект постанови Кабміну, який передбачає відповідні перейменування галузі знань і спеціальності, винесено на громадське обговорення.

"На наш погляд, таке рішення сприятиме власне журналістиці, яка уникне неприродній для цього фаху "відповідальності" за такі спеціальності, як зв'язки з громадськістю, реклама, видавнича справа, урядові комунікації тощо, які сьогодні "вмонтовані" у галузь знань 06 "Журналістика". До того ж це стане адекватною відповіддю на запит ринку праці, який чекає на фахівців з широкого спектру комунікацій", – зазначив голова правління Фундації "Суспільність" Сергій Даниленко.

Голова Вченої ради "Національної академії комунікативістики" Леонід Новохатько акцентував увагу на нагальній потребі не зволікати із процедурою проходження проекту Постанови урядовими інституціями та винесенням консолідованого документу на засідання уряду, оскільки від цього залежить коригування освітнього процесу у багатьох вишах країни, що позначиться на вступній кампанії.

Директор Центру комунікацій Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олена Добржанська поінформувала про європейський та загалом світовий досвід, зокрема, про діяльність фахівців із комунікацій у підрозділах НАТО та інших міжнародних організаціях, що засвідчує актуальність підготовки в Україні спеціалістів цієї галузі.

Нагадаємо: Міністерство інформаційної політики України внесло пропозиції внесення Міністерству освіти та науки України (МОН) до відповідної постанови уряду, щоб запровадити спеціальність "комунікативістика" в перелік галузей знань і спеціальностей. Це дасть змогу підготувати якісних фахівців урядової комунікації. МОН підтримало таку пропозицію.

Надрукувати
мітки:
коментарів