Поділитись:

В Україні спостерігається зростання ВВП

Середа, 15 листопада 2017, 08:48

Реальний ВВП України у ІІІ кварталі поточного року порівняно з попереднім кварталом зріс на 0,2 %, а порівняно з ІІІ кварталом минулого року зростання становило 2,1 %.

Про це свідчать оперативні дані Державної служби статистики України, – повідомляє "Урядовий портал".

Таким чином, позитивна економічна динаміка в Україні спостерігається 7 кварталів поспіль після більш ніж дворічного падіння.

Тенденцію підтверджують показники зовнішньоторгівельного балансу. Експорт України збільшився на 18,5 %, імпорт – на 24,6 %. Зовнішньоторгівельні операції з початку року здійснювалися з 219 країнами світу. Помітно зріс експорт товарів до країн ЄС, зокрема до Швейцарії (в 2,5 рази), Бельгії та Нідерландів (57,1 % та 60,4 %), до США (89,1 %) та Індії (32,5 %).

У товарному розрізі зріс експорт агропродукції, передусім продуктів рослинного та тваринного походження (20,6 % та 46,5 %), зернових та жирів (15,3 % та 26,9 %), а також готових харчових продуктів (25,4 %). Зростання також зафіксовано в експорті полімерів, текстилю, інших промислових товарів.

Зростання імпорту спостерігалося практично з усіма торговими партнерами.

У товарному розрізі 23,1 % всього обсягу імпорту становить імпорт палива та мастильних матеріалів. І цей показник пояснюється наслідками зимової блокади Донбасу, коли через втрату доступу до вугільних копалень та вугільних підприємств у державі різко зросла потреба в енергоресурсах, забезпечити яку вдається наразі шляхом ввозу джерел енергії.

Разом з тим помітно зростає показник імпорту обладнання та устаткування. За 9 місяців цього року в Україну завезли машин та механізмів на 24,7 % більше, ніж за аналогічний період минулого року. Імпорт транспортних засобів, в тому числі літальних апаратів та кораблів, зріс на 50,7 %. Такі цифри свідчать про оновлення основних фондів та запуск нових виробничих ліній.

Надрукувати
мітки:
коментарів