Поділитись:

Ставка на український товар може призвести до підвищення цін, – економіст

Вівторок, 21 листопада 2017, 13:40
Ставка на український товар може призвести до підвищення цін, – економіст

Ухвалення закону "Купуй українське" може призвести до зростання цін та втрат бюджету.

Про це у Facebook розповів співзасновником VoxUkraine, заступник голови Наглядової ради Національного банку України Тимофій Мілованов.

Експерт пояснив, як це буде працювати:

"Є два постачальники товару: український та іноземний. Ці постачальники конкурують і готові продавати товар державі за 1 гривню (ринкова ціна). За умов закону український постачальник тепер може підняти ціну на 43% до 1,43 грн і держава буде зобов′язана в нього купити. Це добре для українського постачальника, але погано для українського платника податків, який тепер буде платити на 43 копійки більше".

З іншого боку, український постачальник проінвестує ці 43 копійки в свій бізнес або заплатить більше податків чи вищі зарплати. Однак у другому випадку (зарплати та податки) – це просто перекладання із однієї кишені в іншу: вищі зарплати на українському підприємстві на 43 копійки, але втрати держбюджету на саме ті 43 копійки, щоб заплатити вищу ціну, – написав він.

"У випадку гіпотези інвестицій ефект може бути зворотній. Тому що тепер українському виробнику не потрібно так сильно конкурувати з іноземною компанією, можна розлабитись і не інвестувати в нові технології та обладнання. Чи буде ефект на інвестиції позитивний, чи негативний залежить від стану ринку і його обсягу, очікуваннь компанії стосовно розвитку економіки в майбутньому та наявності у компаній своїх грошей", – зазначив Мілованов.

Головна економічна ідея законопроекту "Купуй українське" – це надати більше грошей українському виробнику за рахунок бюджету. Добре це чи погано для економіки залежить від того, що з цими грошми буде робити український виробник. А те, що він проінвестує ці гроші в економіку, – не факт, – зауважив експерт.

Друга ідея законопроекту – змусити іноземних виробників перенести заводи в Україну.

"Це може спрацювати, якщо це легко зробити і у них достатні обсяги. За разрахунками авторів законпроекту, обсяг товарів, яких це стосується – 38%. І якщо дійсно ці товари почнуть виробляти в Україні, то рівна конкуренція відновиться та ціни повернуться на попередній рівень (до підвищення на 43%) та можуть навіть впасти", – написав економіст.

Мілованов зазначив, що голосував би проти закону, тому що, на його думку, є більш ефективні методи надання преференцій через держзакупівлі і конкретна формула, запропонована в законі, несе додаткові корупційні та антиконкурентні ризики.

Надрукувати
мітки:
коментарів