Поділитись:

Освіта за кордоном: чому студенти їдуть з України

Четвер, 23 листопада 2017, 18:51

З кожним роком студенти все частіше обирають навчання в Європі, Канаді та США.

Про те, чому так стається і чого не вистачає українській освіті, щоб скласти конкуренцію зарубіжній, розповіла експерт з питань освіти за кордоном, керівник відділу освіти компанії Anyway Богдана Бобришева, – інформує Osvita.ua.

Зі слів експерта, університети та коледжі за кордоном відрізняються практичною спрямованістю. Система навчання організована у такий спосіб, щоб студент не просиджував по півдня на лекціях, а вчився самостійно, стажувався й отримував досвід роботи за фахом.

"У нас же й досі практикуються застарілі методики навчання, нам не вистачає інновацій, вивчення досягнень інших країн. Українську освіта тягне назад стара матеріальна база та консервативні погляди викладачів на процес навчання. Студент повинен розвивати критичне мислення, вміти обстоювати свої ідеї, а не повторювати чужі. На жаль, у нас до цього поки не прийшли, тому віддають перевагу закордонним вишам", – зазначила Богдана Бобришева.

– У які країни їде вчитися українська молодь?

За даними ЮНЕСКО, зараз за кордоном вчиться близько 40 тисяч українців. Щорічно ця цифра збільшується.

Серед бюджетних варіантів цікавляться Польщею та Чехією. Також популярні серед українських студентів Італія та США. Але лідирують все ж Німеччина і Канада. Ці країни приблизно рівні за вартістю навчання. Тут м'які умови еміграції, сильні програми як теоретичної, так і практичної спрямованості.

Якого абітурієнта 100% зарахують до будь-якого зарубіжного вишу? Які риси повинен мати ідеальний студент?

Насамперед студент повинен мати сильну мотивацію, добре знати мову та мати високі бали в атестаті. Також за кордоном дуже цінується соціальна активність студента, його участь у житті класу, школи, країни, волонтерство, попередній досвід, нехай навіть це була безоплатна робота.

Які перспективи працевлаштування за кордоном? Повертаються чи залишаються студенти після закінчення навчання?

Дуже рідко наші студенти повертаються в Україну, найчастіше це якраз випускники університетів Польщі або Чехії. У Німеччині після закінчення навчання дається 1,5 роки на пошуки роботи, у Канаді — від одного до трьох років, у США є можливість залишитися на стажування до 18 місяців, а для технічних спеціальностей — до 36 місяців. Найлегше знайти роботу під час і після навчання в Канаді, саме через брак кваліфікованого персоналу ця країна пропонує хороші умови для імміграції.

З якими проблемами стикаються батьки, які хочуть відправити свою дитину вчитися за кордон?

Звичайно, фінансове питання на сьогодні найбільш важливе. Не так легко накопичити потрібну суму, працюючи в Україні. Крім цього, багато хто не довіряє нашим банкам і боїться навіть покласти гроші на рахунок для посольства.

Також багатьом батькам важливо відвідувати дитину під час навчання, а в ту ж Австралію, Канаду чи США літати часто не вийде, оскільки заокеанський переліт буде тривалим і дорогим. Хоча, якщо порівняти країни щодо безпеки, то Канада безпечніша ніж більшість країн Європи, за винятком, мабуть, тільки північних європейських країн — Швеції чи Норвегії.

Усі інші питання легко вирішуються з нашою допомогою: вибір програми та вишу, вступ, віза, житло, харчування, опікунство та багато інших.

З чого починати вступ до закордонних ВНЗ?

Починати потрібно зі стратегії: пройти тест на профорієнтацію; подивитися, які програми підходять за психологічними особливостями; порівняти з тими програмами, які пропонуються на сьогодні й особливо популярні в реаліях тієї країни, куди ви збираєтеся їхати.

Для вступу мають значення додаткові активності — те ж волонтерство або участь у МАН.

.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
22 березня 2024
21 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
29 лютого 2024
28 лютого 2024
23 лютого 2024
18 лютого 2024
15 лютого 2024