Поділитись:

В Україні перевірять, чи звітують школи про витрачені гроші

Субота, 02 грудня 2017, 16:50

Міносвіти доручило підрозділам управління освітою на місцях провести після 1 грудня моніторинг виконання школами вимоги закону "Про освіту", яка стосується прозорості та інформаційної відкритості.

Відповідний лист Міністерство підготувало та направило в усі органи управління освітою та керівникам закладів загальної середньої та дошкільної освіти, – інформує Урядовий портал.

Насамперед йдеться про оприлюднення на сайтах шкіл або їх засновників звітів про всі фінансові надходження та витрати закладу – незалежно від того, чи це бюджетні кошти, чи благодійні внески батьків. Це, зокрема, передбачено ст. 30 нового ЗУ "Про освіту", де вказаний повний перелік інформації та документів, до яких заклади освіти зобов'язані забезпечувати відкритий доступ на своїх сайтах, а у разі їх відсутності – на сайтах засновників.

2 листопада, під час наради Міністра освіти і науки Лілії Гриневич з керівниками усіх обласних підрозділів освіти було ухвалено рішення: до 1 грудня всі школи мають оприлюднити інформацію про надходження та використання коштів. Тому після цього часу підрозділи управління освітою мають промоніторити виконання вимоги і прийняти відповідні рішення. Зокрема, йшлося про те, що ті заклади, які не виконають вимогу, мають зазнати відповідальності – їхні керівники можуть отримати догану.

Також МОН нагадало, що за порушення законів "Про доступ до публічної інформації", "Про відкритість використання публічних коштів" передбачена адміністративна відповідальність.

Надрукувати
мітки:
коментарів