Поділитись:

Українські заробітчани не хочуть працювати у Польщі "за копійки"

Вівторок, 05 грудня 2017, 08:40

Українські заробітчани у Польщі більше не погоджуються працювати на низьку зарплату.

Як повідомив віце-міністр сім'ї та праці Станіслав Швед, українці вважають надто низькою плату 13 злотих в годину (орієнтовно 95 грн), і тому неохоче йдуть на таку роботу, – пише Zaxid.net з посиланням на польські ЗМІ.

"Сьогодні ставка 13 злотих на годину є для них часто неприйнятною. Вони знають, що за подібні гроші вони можуть, наприклад, працювати в магазині або в іншому зручному місці", – цитують Шведа.

Урядовець додав, що така тенденція свідчить про зміну ситуації на ринку праці.

Аналіз міністерства свідчить про зміну структури роботи і географії працевлаштування українців. Якщо раніше вони працювали переважно у сільському господарстві, то в останні роки українців побільшало у будівництві, промисловості, торгівлі. Більше 50% дозволів на роботу раніше реєстрували у Мазовецькому воєводстві, сьогодні цей регіон вже не домінує у працевлаштуванні українців.

"Сьогодні практично усі воєводства використовують працівників з України. Переважно їх залучають до простої роботи, яка не вимагає високої кваліфікації: помічники в господарстві, робота біля техніки або на конвеєрі, також опікунки", – розповів Станіслав Швед.

Віце-міністр також додав, що скасування віз для українців не вплинуло на їхній відтік з Польщі в інші країни шенгенської зони, оскільки у багатьох державах існує складна процедура отримання дозволу на роботу, а без візи у них можна перебувати лише 90 днів. Станіслав Швед також додав, що у 2017 році у Польщі було видано 1,5 млн дозволів на працевлаштування українців.

"Ми оцінюємо, що у Польщі працює близько мільйона українців", – наголосив Швед.

Надрукувати
мітки:
коментарів