Поділитись:

Польща назвала умову відновлення українських пам'ятників

Четвер, 14 грудня 2017, 18:51
Відбудова знищених українських пам'ятників в Польщі є можливою винятково після проведення ексгумацій і точного встановлення, хто там похований, адже написи на місцях пам'яті мають відповідати історичній правді.

Про це заявив держсекретар канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський, – пише Укрінформ.

"Побачимо, чи українці будуть повністю лояльними стосовно своїх декларацій. Згідно з ними, місце пам'яті є там, де є людські кістки. Формула вшанування, яку зараз опрацьовано, є дуже важливим рішенням", – заявив Щерський.

Він пояснив, що спочатку потрібно провести ексгумації, а потім відбудовувати пам'ятники, і написи на них "мають відповідати історичній правді".

"Зміст напису не може мати політичного характеру, як хоча б напис на пам'ятнику січовим стрільцям на Верецькому перевалі", – заявив держсекретар канцелярії президента Польщі.

Із його слів, декларація Президента Петра Порошенка, що складні історичні питання мають обговорюватися на рівні віце-прем'єрів України і Польщі Павла Розенка і Пьотра Глінського, є "важливою і зобов'язуючою".

Він підкреслив, що "дуже важливою" є заява Порошенка про те, що розблокування здійснення ексгумацій загиблих поляків в Україні має відбутися у найкоротші терміни.

"На цьому політичному рівні не приймається більш конкретних рішень", – констатував Щерський.

Він вважає надзвичайно важливим те, що візит Президента Дуди в Україну взагалі відбувся.

"Це показало нашу волю до діалогу", – констатував міністр канцелярії президента РП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКРАЇНА І ПОЛЬЩА ДОМОВИЛИСЯ ПРО СПІЛЬНИЙ ПОШУК "ІСТОРИЧНОЇ ПРАВДИ"

Надрукувати
мітки:
коментарів