Поділитись:

Непомітні податки: скільки грошей від зарплати "відрізає" держава

Вівторок, 02 січня 2018, 09:14

Середній розмір зарплати в Україні складає 7351 грн. Однак через оподаткування великі суми потрапляють до державного бюджету.

Ті, хто отримують "білу" зарплату, сплачують 18 % податку на доходи фізичних осіб та 1,5 % військового збору, – пише Finance.ua.

В перерахунку за середньою зарплатою – це означає мінус 1433,45 грн.

Роботодавцю найманий працівник обходиться ще дорожче. Щоб нарахувати 7 тисяч гривень зарплати – ваш керівник повинен сплатити єдиний соціальний внесок. 1600 гривень від середньої плати йде на пенсію, оплату лікарняного, на нещасний випадок. Навіть якщо нічого з перерахованого не сталося – все одно заплатити треба.

Так, сума без сплати податків становить 8980, а на руки дають 5 917,55 грн. Виходить, що по дорозі на банківську картку держава відкусила третину (3050,45 грн) від того, що віддає роботодавець.

Також за всі покупки в магазинах українці платять не тільки продавцеві, але й державі. Фактично ПДВ відгризає від кожної покупки 20%.

Отже, кожний п'ятий буханець хліба, кожне п'яте яйце, кожну п'яту палицю ковбаси доводиться віддавати державі. Якщо приміряти все це на залишки середньої зарплати, то виходить ще мінус 1200 гривень.

І це за умови, що ні в одній покупці не було міцних напоїв, тому що з'являється ще один податок – ПДВ плюс ще сплата акцизу. Цей хитрий збір включений не тільки у вартість алкоголю, але і тютюну, палива.

За всі підакцизні товари, вироблені та продані в Україні, уряд вже виписав чек на 79,5 мільярда гривень. За імпортні буде ще 46 мільярдів. Якщо цю суму розділити на кожного українця – виходить 250 гривень на місяць.

Ще додайте сюди пару гривень за розмови по мобільному. Таким чином, в гаманці після таких відрахувань залишається чиста сума – 4471 грн. В цьому і полягає основна проблема – що ми платимо податки непомітно. Це близько 70 тисяч гривень на рік із середньої зарплати.

Надрукувати
мітки:
коментарів