Поділитись:

"Євробляхи" порушують правила з особливою пристрастю, – нардеп

Понеділок, 08 січня 2018, 10:45

Голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, ділиться планами влади щодо вирішення ситуації з "євробляхерами".

Кількість автомобілів на іноземній реєстрації в Україні незмінно росте. За даними Державної фіскальної служби, у минулому році в режимі транзиту в Україну ввезли близько 300 тис. траспортних засобів. Причому половина з них експлуатується з порушенням термінів перебування в Україні, – пише "Новое время".

Купівля автомобіля, особливо нового, для більшості громадян завжди вважалась казковою розкішшю. Та зараз ця казкова мрія стала реальною. Купівля автомобіля стала доступнішою завдяки схемі тимчасового ввезення автомобілів на європейській реєстрації, за допомогою якої дешеві вживані іномарки потрапляють в Україну без податків і митних платежів і можут використовуватись роками.

Водіїв таких автомобілів часто зупиняє поліція, їх штрафують, а в деяких випадках і зовсім відбирають транспортні засоби. В Україні продовжуються суперечки активістів з владою щодо їх легального використання. А за кордоном розслідують законність їх переміщення в нашу країну.

Ситуація шкодить і легальному бізнесу, а також простим українцям, яким стало важче продати свій вживаний автомобіль з українским паспортом і купити щось новіше. Вся ця ситуація призвела до розколу суспільства на два табори. У вересні минулого року під Верховною Радою пройшли мітинги власників нерозмитнених автівок, вони домагалися амністії і пільгових митних ставок для отримання української "прописки", але поки що чіткого рішення знайдено не було.

В кінці грудня 2017 року на підсумковій прес-конференції прем'єр Володимир Гройсман, закликав не замовчувати про високий рівень ставок при розмитненні авто, якщо він дійсно є таким. При цьому назвав "ненормальним", коли в країну завозять автомобілі, які ніде ніким не зареєстровані і на яких "дуже часто" скоюють злочини.

НВ Бізнес звернувся до Ніни Южаніної, голови комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, від якого в принципі залежать певні законодавчі ініціативи і зміни щодо ввезення та розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією, щоб розібратися, як влада збирається вирішувати цю проблему і чи буде знайдено компромісне рішення. А також, що робити тим, хто вже давно пересувається по наших дорогах на легковиках на єврономерах.

– Держава критикує власників автомобілів на єврономерах. Чому? Що поганого в тому, що вони є?

– Насправді, автомобілів на єврономерах в країні дуже багато. Це не є добре. Ці автомобілі порушили не тільки митні правила. Досить часто такі автомобілі порушують правила дорожнього руху. І роблять це з особливою пристрастю.

Більш того, велика частка таких автомобілістів навіть не мають страхування цивільної відповідальності. Тобто взагалі не несуть ніякої відповідальності на дорозі. Проблеми з цим нікуди не зникли, а навпаки проблема загострилася, адже таких автомобілів стало значно більше за останній час. Тому з цим треба щось робити.

– А чому не можна зняти всі мита і податки при імпорті в Україну автомобілів з країн Євросоюзу? Ми ж підписати угоду про асоціацію, йдемо в Європу. У чому причина?

– Всі мита і податки в Україні мали і мають на те економічне підґрунтя. Робити просто так нічого взагалі не можна в економіці. На все треба мати розрахунки, прорахунки із усіх питань. Ми маємо зрозуміти і отримати від Міністерства економіки висновки щодо того, яке економічне майбутнє у нашої автомобілебудівної галузі.

Також ми маємо отримати від Асоціації міст, від інших міністерств, які пов'язані із розрахунками, дані щодо пропускної спроможності наших доріг. Тобто реальна кількість автомобілів, той обсяг, який витримають наші дороги. Такі розрахунки робляться в усіх європейських країнах.

Надрукувати
мітки:
коментарів