Поділитись:

Уряд планує змінити модель фінансування науки

Середа, 17 січня 2018, 11:53
Уряд планує змінити модель фінансування науки

Розглянути створення економічних стимулів для залучення коштів бізнесу для фінансування науки цілком можливо.

Про це зазначив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, – повідомляє Освіта.ua.

Володимир Гройсман планує зібрати Нацраду вже найближчим часом та побачити реальну модель зміни фінансування та функціонування науки, яка детально покаже, як є зараз, якою система має стати, який ресурс для цього потрібен та за який час можна досягти поставлених цілей.

У свою чергу, Міністр освіти і науки Лілія Гриневич наголосила, що вже напрацьовано інструменти більш прозорого та ефективного фінансування наукових досліджень. Зокрема, в межах засідання розглядалися питання старту роботи Національного фонду досліджень та запровадження базового фінансування для науки в університетах.

"У 2016 році вся університетська наука коштувала загальному фонду бюджету близько 15 мільйонів євро – це показники фінансування одного провінційного європейського університету. Попри те, наша університетська наука живе і здатна продукувати фундаментальні й прикладні результати високого рівня. Серед наукових напрямів, які активно розвиваються в університетах – радіаційна та медична фізика, біофізика, спінтроніка, матеріалознавство, ІКТ, машино- і приладобудування, технології видобутку корисних копалин, сільськогосподарські та харчові технології, дослідження та розробки, спрямовані на підвищення обороноздатності та безпеки. Наше завдання зараз підтримати кращих та дати їм ресурси", – повідомила Гриневич.

Одним із найважливіших інструментів має стати старт роботи Нацфонду досліджень.

"Міністерством освіти і науки та Науковим комітетом Національної ради подано на розгляд Проект Положення про фонд, ухвалення якого відкриє шлях до проведення конкурсу до Наукової ради Фонду – колегіального органу його управління. Даний фонд фінансуватиме дослідження на грантовій основі та за спеціальним конкурсом, що забезпечуватиме фінансування для кращих науковців", – зазначила міністр.

У Міносвіти наголошують, що запровадження базового фінансування для університетів також здійснюватиметься за принципом фінансування кращих – за результатами атестації наукових напрямків. Лише ті, хто пройдуть атестацію з найвищою оцінкою, зможуть претендувати на додаткові кошти.

Надрукувати
мітки:
коментарів