Поділитись:

В Україні спростили приватизацію держмайна

Четвер, 18 січня 2018, 16:34

Верховна Рада ухвалила закон "Про приватизацію державного майна".

Відповідний законопроект у другому читанні та в цілому підтримали 266 народних депутатів. Підтримали зміни й волинські нардепи Ігор Лапін, Ірина Констанкевич, Сергій Мартиняк, Степан Івахів. Не було на засідання Ігоря Гузя і Юрія Савчука.

Як повідомляє Укрінформ, метою документа є суттєве удосконалення, спрощення і скорочення процедур приватизації для досягнення високих темпів приватизації, прозорості та відкритості приватизаційного процесу, залучення широкого кола інвесторів до придбання державної власності.

Згідно з документом, перелік об'єктів великої приватизації, що підлягають продажу, затверджується Кабінетом міністрів України за поданням Фонду державного майна України. Переліки об'єктів малої приватизації, що підлягають продажу, затверджуються Фондом державного майна України.

Документом встановлюються вимоги до проведення аукціонів об'єктів малої та великої приватизації. Для продажу об'єкта приватизації на аукціоні державними органами приватизації створюватиметься аукціонна комісія, яка розроблятиме умови продажу.

Об'єкти соціально-культурного призначення приватизуються із умовою щодо збереження профілю діяльності; об'єкти соціально-культурного призначення, які не функціонують більше трьох років або перебувають в аварійному стані, можуть бути перепрофільовані.

Продаж об'єктів на аукціоні здійснюється за наявності не менше двох учасників аукціону та вважається таким, що відбувся, у разі здійснення на аукціоні не менше одного кроку аукціону. У разі, якщо для участі в аукціоні з продажу об'єкта приватизації подано заяву на участь в аукціоні від одного покупця, аукціон визнається таким, що не відбувся, а державний орган приватизації приймає рішення про приватизацію зазначеного об'єкта шляхом викупу безпосередньо такому покупцеві за запропонованою ним ціною, але не нижче стартової ціни. У разі якщо об'єкт, який пропонувався для продажу на аукціоні, не продано, державний орган приватизації приймає рішення про приватизацію такого об'єкта на аукціоні без умов або на аукціоні зі зниженням стартової ціни.

У разі якщо об'єкт приватизації виставляється вперше на аукціон зі зниженням стартової ціни, то стартова ціна знижується аукціонною комісією на 25 %. Якщо об'єкт приватизації виставляється на продаж на аукціон зі зниженням стартової ціни вдруге, то стартова ціна продажу знижується аукціонною комісією на 50 %.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
26 лютого 2024
20 лютого 2024
07 лютого 2024
10 січня 2024
03 жовтня 2023
02 жовтня 2023
05 вересня 2023