Поділитись:

Дозволи на проживання у Польщі видаватимуть по-новому

Вівторок, 13 лютого 2018, 14:55

З 12 лютого 2018 року чинності набувають підготовлені Міністерством внутрішніх справ Польщі нові правила щодо отримання дозволу на проживання.

Про те, що це за зміни і як вони діятимуть, пише портал vsetutpl.com.

Для того, аби отримати дозвіл на тимчасове проживання у Польщі (а на основі нього – Карту тимчасового побиту), іноземцю необхідно подати у воєводське управління підготовлений пакет документів:

  • заповнена заява про надання дозволу на тимчасове проживання у Польщі – 4 екземпляри;
  • дійсний проїзний документ (закордонний, біометричний паспорт) – 3 ксерокопії та оригінал для ознайомлення;
  • фотографія 35х45 мм, виконана протягом останніх 6 місяців на однорідному світломі тлі – 4 шт.;
  • додатково потрібно представити документи, які підтверджують дані, що містяться в заяві про надання дозволу на тимчасове проживання у Польщі і підтверджують мету перебування іноземця в Польщі.

Згідно з нововведеннями, з 12 лютого 2018 року діятиме новий зразок заяви про надання дозволу на тимчасове проживання у Польщі. Із 2018 року запроваджуються також два нові види дозволів на проживання в Польщі, а саме:

  • дозвіл на тимчасове проживання для виконання робіт у рамках переміщення всередині підприємства;
  • дозвіл на проживання з метою використання довгострокової мобільності в рамках переводу всередині підприємства.

Ці документи стосуються іноземців, які прибувають в Польщу на роботу і при цьому не обов'язково працюватимуть на польського працедавця, а залишатимуться на роботі в Польщі в рамках внутрішньо корпоративної передачі, тобто відрядження з іншої іноземної фірми. Аби отримати такий дозвіл, іноземцю необхідно мати:

  • дозвіл на роботу;
  • медичну страховку;
  • лист-відрядження, в якому зазначено період відрядження та заробітна плата іноземця.

Новий закон чітко окреслює часові рамки, згідно з якими видаватимуться такі дозволи на проживання. Максимальний термін дозволу на проживання у зв'язку з відрядженням з іноземної фірми становитиме:

  • 3 роки – для керівників, менеджерів та спеціалістів
  • 1 рік – для стажерів

До завершення дії дозволу іноземець повинен буде покинути територію Польщі у випадку, якщо він не отримає нового дозволу на проживання відповідно до польського законодавства.

Ще однією важливою умовою для отримання дозволу на проживання у зв'язку з відрядженням з іноземної фірми є те, що попередня зайнятість особи на іноземному підприємстві або групі підприємств, від якої здійснюється відрядження, становить щонайменше:

  • 12 місяців – для керівників, менеджерів та спеціалістів
  • 6 місяців – для стажерів

Дозвіл на тимчасове проживання у Польщі видаватиме воєвода. Подати заяву про надання такого дозволу зможе лише та установа, яка приймає іноземця для роботи в рамках внутрішньокорпоративної передачі. На підставі цього дозволу іноземець зможе виконувати роботу у всьому Європейському Союзі в межах цього підприємства.

Зміни в отриманні дозволу на постійне проживання у Польщі з 2018 року

Відтепер, згідно з новими правилами, для того, аби іноземець зміг отримати дозвіл на постійне проживання (Zezwolenie na pobyt stały) у Польщі (і на його основі – Карту сталого (постійного) побиту), запроваджується нова важлива вимога – рівень володіння польскою мовою.

Якщо раніше для того, аби отримати дозвіл на постійне проживання достатньо було мінімального володіння польською мовою, то з 2018 року іноземці повинні володіти польською як мінімум на рівні B1 (середній рівень). Цей рівень знань передбачає, що людина:

  • знає як мінімум 2000 поширених слів та фраз польською мовою, частина з яких є стійкими висловами, ідіомами, фразеологізмами;
  • знає на середньому рівні граматику польської мови;
  • може надати інформацію особистого й неособистого характеру польською мовою;
  • може описати ситуацію, місце або людину, формулювати своє ставлення до предметів, проблем і людей польською мовою;
  • вміє написати листівку, офіційний та неофіційний лист, e-mail, запит, заяву або прохання польською мовою.

Звільняються від перевірки рівня володіння польською мовою діти до 16 років та особи, що народилися на території Польщі.

Певні спрощення в процедурі отримання дозволу на постійне проживання в Польщі слід очікувати власникам Карти поляка та особам, що мають польське походження.

Інші важливі зміни в отриманні дозволу на проживання у Польщі для іноземних працівників з 2018 року

Однією з важливих змін в процедурі отримання дозволу на тимчасове проживання у Польщі (Zezwolenie na pobyt czasowy) стала відміна необхідності укладення трудового договору (umowy o pracę) на стадії процедури видачі дозволу на тимчасове проживання задля роботи в Польщі.

Скасовано також вимогу пред'явлення доказів наявності джерела стабільного і регулярного доходу, достатнього для покриття витрат на утримання себе і членів сім'ї для випускників польських університетів, які шукають роботу.

Окрім того, новий закон запроваджує можливість надавати дозвіл на тимчасове проживання у Польщі іноземцям, які бажають працювати в тих професіях, що визнані як необхідні для розвитку польської економіки. Перелік таких професій повинен затвердити Міністр економіки Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ ЗМІНИЛАСЯ ПРОЦЕДУРА ВИДАЧІ РОБОЧИХ ПОЛЬСЬКИХ ВІЗ

Надрукувати
мітки:
коментарів