Поділитись:

Для банків введуть новий показник стабільності

Середа, 21 лютого 2018, 10:13

Національний банк України (НБУ) з 1 червня розпочинає перший етап впровадження нового пруденційного нормативу для банків – коефіцієнт покриття ліквідністю або LCR (Liquidity Coverage Ratio).

З 1 червня 2018 року розрахунок нормативу LCR буде здійснюватися у тестовому режимі, який триватиме шість місяців, а з 1 грудня 2018 норматив LCR стане обов'язковим до виконання, – інформує прес-служба Нацбанку.

Банки будуть розраховувати коефіцієнт щодня і звітувати НБУ на щомісячній основі.

Новий норматив запроваджується задля підтримки фінансової стабільності та підвищення стійкості банківської системи до можливих шоків ліквідності.

Довідково:

Коефіцієнт покриття ліквідністю - це співвідношення високоякісних ліквідних активів банку до суми, необхідної для покриття підвищеного відтоку коштів з банку протягом 30 днів. Він відображає рівень стійкості банку до короткострокових шоків ліквідності - характерного для кризових періодів явища, коли відбувається значний відтік коштів клієнтів.

Він розроблений Базельським комітетом з банківського нагляду у відповідь на глобальну фінансову кризу 2007-2008 років. З 2015 року норматив є обов'язковим для банків країн ЄС відповідно до положень CRR/CRD IV. На сьогодні LCR введений у 45 країнах світу.

Надрукувати
мітки:
коментарів