Поділитись:

Що в Україні можна купити за одну гривню

Понеділок, 26 лютого 2018, 21:05

З кожним роком список того, що можна купити за одну гривню, зменшується.

Журналістит "Сегодня" дізналися, що можна купити за один "папірець" з Володимиром сьогодні.

Бюджетний борщ

Насамперед вирушили шукати дешеву їжу. На прохання зважити овочів на гривню торговці стихійних ринків реагували по-різному.

"Це жарт такий? На стільки сьогодні нічого не купиш", – говорили одні й відмовлялися виконувати вимогу.

Інші, сміючись, все ж шукали дрібніші овочі. Але навіть невелике яблуко обійшлося на ринку трохи більше ніж за гривню.

Продукти за 1 грн кожен знайшли в супермаркетах. Якщо приділити достатньо часу вибору і зважуванню товару, можна підібрати хоч і мізерний, але борщовий набір. Дві цибулини середнього розміру обійшлися у 80 копійок, одна велика картоплина – у 70 копійок, а за невеликий буряк довелося заплатити 67 копійок.

"До гривні коштуватиме і морквина, якщо знайти зовсім маленьку", – підказала продавець.

Сірники і ваніль

Яблуко у супермаркеті виявилося не по кишені, як і цукерки. Одна найдешевша шоколадна цукерка виявилася дорожчою за ліміт – близько 2 грн. За гривню був шанс купити кілька "барбарисок", але ваги відмовилися зважувати ціну товару.

Недешевим задоволенням виявилися і найпростіші спеції. Пачка лимонної кислоти і мелений чорний перець коштували близько 3 грн. Зате в цьому відділі вдалося знайти два види ванільного цукру за 84 і 96 копійок. В іншому супермаркеті знайшли ще й розпушувач для тіста рівно за 1 грн. Щоправда, за знижкою. Він раніше коштував 1,2 грн. А в одному магазині на одногривневий бюджет нарешті вийшло розжитися солодощами! Запропонували цукерку і жувальну гумку з вкладишем-перебивачкою по 1 грн, та ще дві коробки сірників по 45 копійок.

Марки і паста

Після пошуків їжі вирушили до аптеки. Тут очікував повний крах

"Можу запропонувати тільки два напальнички по 50 копійок", – посміхаючись, повідомила нам фармацевт Тетяна.

Із її слів, сьогодні навіть піпетка, пластинка звичайного глюконату кальцію і активованого вугілля коштують вже близько трьох гривень кожна. Зате вийшло отоваритися в канцелярії і на пошті: там знайшлися календарик за 1 грн, файл за 89 коп, стержень для ручки за 88 коп, конверт за 90 коп і дві марки по 50 копійок. А за 75 коп вдалося зробити ксерокопію одного аркуша А4. Водночас в більшості торгових точок за гривню пропонували тільки пакети.

Річна оренда за 100 копійок

Крім того, всього за одну гривню на рік можуть орендувати приміщення для своєї роботи і різні організації, що утримуються за рахунок держбюджету. Таку постанову Кабмін ухвалив ще минулого року. До списку відомств, які мають такий привілей, внесли також установи, які утримуються за рахунок Пенсійного фонду і його філій.

Надрукувати
мітки:
коментарів