Поділитись:

Донбас потерпає від замінування та екологічних проблем (відео)

Неділя, 04 березня 2018, 10:00

Зусилля влади, спрямовані на вирішення проблеми Донбасу, охоплюють три головні напрямки: безпековий, гуманітарний та екологічний.

Про це в ефірі ток-шоу "Протилежний погляд LIVE" розповіла Уповноважена з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко.

Ірина Геращенко з кількома колегами серйозно займається питаннями Донбасу. За три роки вони вже більше 70 разів були на цій території, і не з чуток знають, яка там ситуація насправді.

"Я думаю, що в нас зараз масово перед виборами всі поїдуть з солдатами обніматься-брататься-цілуваться, переселенців до себе притискать, але це будуть абсолютно передвиборчі історії, а ми цим займаємося системно", – зазначила вона.

Ключовий вектор зусиль спрямований на безпекову ситуацію, гуманітарну та екологічну. Зі слів політика, поки триває стрілянина і щоденне порушення режиму тиші, навіть не йдеться про покращення гуманітарної чи екологічної ситуації. Навпаки, екологічні проблеми загострюються. Наприклад, на окупованих територіях бойовики не допускають міжнародні місії до затоплених шахт, вода з яких може потрапити в ґрунтові води, що призведе до екологічної катастрофи. Також бойовики обстрілюють Донецьку фільтрувальну станцію, яка знаходиться недалеко від Авдіївки, і якщо туди потраплять снаряди, то витік хімічних речовин, які задіяні в технічному процесі очистки води, буде настільки руйнівним для регіону, що буде йти мова про забруднення ґрунту на десятки кілометрів. Окрім того, від обстрілів хімічно змінюється ґрунт.

Також, зазначила Ірина Геращенко, залишаються невирішеними питання відновлення багатьох важливих інфраструктурних об'єктів, шкіл, лікарень. Актуальними є проблеми водо- та електропостачання.

Проте однією з головних проблем є замінування територій, адже на мінах гинуть не лише військові, а й цивільне населення, серед якого і діти. На вирішення цього питання потрібні роки.

Донецьк і Луганськ – це індустріальний регіон з досить старими підприємствами, шахтами, які давно не ремонтувалися. Регіон і до військових дій мав певні проблеми.

"Але сьогодні, коли ці території відсічені від України і взагалі втратився екологічний контроль, все це створює серйозні проблеми, про вирішення яких має дбати не тільки українська влада, а й потрібно усвідомлювати ризики для Європи, ставити їх перед країною-окупантом Росією, яка повинна допустити туди міжнародні місії", – зауважила Ірина Геращенко.

Надрукувати
мітки:
коментарів
03 жовтня 2023
23 серпня 2023
24 травня 2023
03 лютого 2023
12 січня 2023
11 грудня 2022
13 листопада 2022
16 вересня 2022
16 липня 2022
13 липня 2022