Поділитись:

Освітяни закликають змінити формулу освітньої субвенції

Вівторок, 06 березня 2018, 09:05
Освітяни закликають змінити формулу освітньої субвенції

Профспілка працівників освіти і науки закликає Міністерство освіти і науки вжити заходи для поліпшення стану фінансового забезпечення закладів і установ освіти.

Про це йдеться у листі профспілки, що направлений на адресу МОН, – повідомляє "Освіта.ua".

У профспілці зазначають, що видатки на освіту на 2018 рік передбачено в обсязі 6,71 % ВВП, проти передбачених законом не менше 7 % ВВП. Обсяги освітньої субвенції затверджено в сумі 61,7 млрд грн.

"Аналіз матеріалів, що надійшли від територіальних організацій профспілки засвідчує, що нерозподілена сума освітньої субвенції складала на початок року 2,2 млрд грн, або 3,6 % від затверджених видатків проти законодавчо установленого 1 %. Недостатньо освітньої субвенції виділено 391 місцевому бюджету у сумі близько 3,0 млрд грн. Фінансування також потребують дошкільні, позашкільні навчальні заклади", – повідомляють у профспілці.

Також у Профспілці працівників освіти і науки зазначають, що на фінансування закладів професійно-технічної освіти додатково необхідно ще 147 мільйонів гривень.

"ЦК Профспілки розраховує на вжиття Міністерством освіти і науки України заходів та дій, спрямованих на фінансове забезпечення галузі освіти, в обсягах, що перевищують 7 % ВВП; підвищення рівня оплати праці педагогічних працівників усіх установ та закладів освіти, а також науково-педагогічних працівників, тренерів-викладачів; скасування обмеження мінімального розміру надбавки "за престижність педагогічної праці" педагогічним працівникам з установленням її 30 % фіксованої величини; удосконалення формули розподілу освітньої субвенції тощо", – наголосили у профспілці.

Як відомо, наприкінці лютого у Міністерстві освіти повідомили, що освітня субвенція, за рахунок якої здійснюється оплата праці педагогічних працівників країни, у порівнянні з минулим роком фактично зросла на 27 %, а її розподіл є справедливим та абсолютно прозорим.

Надрукувати
мітки:
коментарів