Поділитись:

МОН анонсує зміни у сфері атестації науковців

Вівторок, 06 березня 2018, 13:54

Сьогодні перед МОН стоїть низка викликів у реформуванні системи атестації наукових кадрів. Це зміна процедури присудження наукових ступенів, забезпечення академічної доброчесності, розробка нових правил для створення та акредитації спеціалізованих вчених рад, а також удосконалення роботи експертних рад та офіційного визнання наукових публікацій, які містять основні наукові результати дисертації здобувачів наукових ступенів тощо.

Про це розповів директор Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН Андрій Шевцов, – повідомляє Освіта.ua.

"Наразі ми проводимо системну роботу для того, щоб суттєво змінити ті негативні тенденції, які є в сфері присудження наукових ступенів в Україні. Звісно, це не робиться за один день. Але ми маємо чіткі цілі, до яких йдемо крок за кроком. Так, нещодавно було затверджено новий Порядок формування Переліку наукових фахових видань України. Цей документ є принципово іншим, ніж аналогічний попередній, і написаний за новою ідеологією. Він, з одного боку, є більш гнучкішим і ліберальним для організації початку видання наукового журналу, з іншого – підсилює вимоги до наукового рівня публікацій з орієнтацією на світовий наукометричний досвід", – зазначив Шевцов.

Крім того, уже почалася дослідна експлуатація системи електронної реєстрації захищених дисертацій в режимі онлайн, триває створення Національного репозитарію академічних текстів. Він буде одним з ключових допоміжних засобів для перевірки академічних текстів на текстові запозичення.

З його слів, зараз проходить розробка низки нових документів, які мають змінити правила присудження наукових ступенів.

"Це, зокрема, нові редакції порядків присудження наукових ступенів та підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук; положень про спеціалізовані вчені ради та про експертні ради з питань проведення експертизи дисертаційних робіт МОН. Ми закликаємо фахову, експертну спільноту долучатися до цього процесу й надавати нам свої пропозиції й коментарі", – наголосив очільник департаменту.

Надрукувати
мітки:
коментарів