Поділитись:

Березень був не завжди: як називали перший весняний місяць

Середа, 07 березня 2018, 18:18
Березень був не завжди: як називали перший весняний місяць

Вчені з′ясували, що у першого місяця весни було більш як 20 слов'янських назв.

В Україні видозмінена латинська назва першого місяця весни "март" вийшла з ужитку. Але пригадаймо: давні римляни найменували його так на честь Марса. Тоді його ще не вважали богом війни – він був охоронцем весни і врожаю, – пише Gazeta.ua.

У літературних джерелах місяць називали марцем. Чимало вчених асоціюють назву "марець" із коренем "мрець" традиціями проводжати зиму. Цього місяця слов'яни проводили тризну – обряди поминання покійних предків. Поляки називали місяць марець і співали пісень про смерть, яка в'ється по тинах і шукає собі поживу. Етнологи знаходять назви март, марець у фольклорі: "Буває март за всіх варт", "У марець ще змерзне старець", "Білий – як у марці сніг", "Згинув, як марцевий сніг".

В Україні ж цей місяць у різні часи в народі називали зимобором, а ще передвесінням. Нині найактивніше вживається назва "березень". Багато хто асоціює назву місяця із початком руху соку у дерев: березень, березіль, березоль.

Дехто розуміє назву "березоль", як назву "злий до беріз". Адже щоб добути солодкий березовий сік, у корі рослини роблять отвори. Після дерева хворіють, а нерідко й гинуть. Вважається також, що ця назва походить від слів "береза" і "зело" – зелень. Назву місяця березень виводять від слова береза ще й тому, що вона в цю пору починає квітнути. У фольклорі слово "березень" вжите рідко і переважно у найновіших творах:

"Сухий березень, теплий квітень, мокрий май – буде хліба урожай", "Березень сухий, а мокрий май – буде каша й коровай".

Березень називали і каплюжником, капелюжником, крапельником, калюжником, а за швидке сніготанення і появу перших таловин – протальником. Прозивали наші предки березень і свистуном, свистунцем. А ще цей місяць – сонцегрій, весновій, вітроніс.

У народі цей місяць здавна звали березілем, красовиком, соколиком. А ще березень мав і такі поетичні назви: запалі сніги, з гір потоки, полютий. Тобто "по" – "після лютого".

У Білорусі його називають сакавік. Це слово походить від слова "сік" . У хорватів березень – сушец, бо цього місяця мало буває опадів і в лісі сухо.

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
10:36
15 квітня 2024
14 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024