Поділитись:

Як перевезти тварину за кордон: деталі

Понеділок, 12 березня 2018, 10:02
Як перевезти тварину за кордон: деталі

Дуже часто власники тварин стикаються з тим, що змушені їхати за кордон, а свого вихованця просто ні на кого залишити; може плануватися тривала поїздка, а кидати улюбленця на кілька місяців в спеціальних готелях або ж доручати друзям наглядати за ним не хочеться. Причин для того, щоб взяти з собою тварину за кордон, може бути маса: починаючи від переїзду на постійне місце проживання і закінчуючи банальним небажанням розлучатися з вихованцем. Але існує ціла низка вимог і документів, які необхідні для того, щоб вирушити в подорож зі своїм улюбленцем.

Сайт "Сегодня" вирішив розібратися, що ж потрібно знати при подорожах з тваринами, які документи для цього варто оформити, і якому виду транспорту краще віддати перевагу.

Для того, щоб вирушити за кордон з вихованцем, потрібно підготуватися заздалегідь. Вам буде потрібно:

  • міжнародний ветеринарний паспорт;
  • в паспорті повинні бути відмітки про всіх необхідні щеплення, а також інформація про обробку від паразитів. До слова, всі щеплення потрібно зробити не менше, ніж за 30 днів, і не більше, ніж за 12 місяців до від'їзду;
  • також в паспорті обов'язково повинна бути відмітка про ідентифікацію тварин;
  • за три дні до від'їзду на підставі ветеринарного паспорта власник тварини повинен отримати Держветклініці ветеринарне свідоцтво №1. Видається свідоцтво на ту кількість днів, на яку у вас запланована поїздка, а після повернення його варто зберігати ще місяць;
  • перевезення тварини в літаку або на поїзді зажадає наявності оплаченої багажної квитанції.

Андрій Ніколаєв, тревел-експерт в TravelHub, розповів сайту "Сегодня", що обов'язково потрібно врахувати при виїзді за кордон з твариною.

"Для некомерційної подорожі (продаж і купівля – це інше) потрібно:Повністю і правильно оформлений паспорт міжнародного зразка.

  • Чіп ідентифікації.
  • Щеплення від сказу (раз на рік), з оформленням в паспорті і з вклейкою неповторного номера серії препарату (вклеюється ярличок). Держклініки ставить гербову печатку.
  • Титри антитіл. У тесті на титри важливо дотримати терміни. Аналіз повинен бути позитивний. Єдина клініка в Україні знаходиться на вулиці Волинській в Києві. Виїжджати можна не раніше ніж через 2 місяці після результатів аналізу. Дослідження роблять місяць. Тобто +/- 3 місяці після забору аналізів.
  • У ветеринарній клініці на підставі всіх вище перерахованих документів виписують ветеринарне свідоцтво №1. Щоразу перед кожною подорожжю її виписує ветеринар, при цьому вказуючи, куди ви їдете.
  • Все це дублюється в паспорті.
  • Мандрівники мають право слідувати через той пункт, де організований пункт ветконтролю. Це важливо! Ветеринар на українській стороні, забирає форму №1 (діє протягом 5 днів), видану українською мовою, і виписує карту здоров'я на іноземній мові, затверджену регламентом ЄС 576/2013 (це документ для країн Європейського Союзу)
  • Важливо не робити фальшиві документи. Це все фіксується в базах даних", – розповів експерт.

Свої нюанси є і в різних країнах, що потрібно враховувати і ретельно моніторити перед від'їздом. Так, наприклад, до країн ЄС не можна привезти кота або собаку, яким менше шести місяців, а ось якщо ви летите в ОАЕ, то котів, собак і птахів (включаючи соколів) можна перевезти лише як декларований вантаж через дозволені аеропорти і обов'язково в супроводі визначених документів. А ось до Туреччини не можна приїхати з більш ніж двома тваринами.

Дуже часто діють заборони на виїзд з папугами, черепахами, мавпами тощо. Для перевезення таких тварин потрібно отримати дозвіл від Державного комітету України з охорони навколишнього середовища. Варто відзначити, що до Італії, Іспанії, Данії та Швеції не можна приїхати з собаками бійцівських порід.

"Різні авіакомпанії мають обмеження на перевезення тієї чи іншої породи тварини. Десь, наприклад, не можна перевозити перських кішок, пекінесів не беруть. На борт можуть не пустити з кількох причин:

  • перевезення тварини не було заздалегідь узгоджено з авіакомпанією;
  • фактична вага відрізнялася від максимально допустимої для перевезення в салоні;
  • документи тварини не в порядку (наприклад немає потрібних щеплень, прострочені довідки тощо)", – пояснив Андрій Ніколаєв.

Експерт додав, що в деяких країнах заборонені до ввезення певні породи собак, наприклад: американський пітбультер'єр, американський стаффордширський бультер'єр, англійська бультер'єр, тоса-іну. А до Франції заборонений в'їзд з будь-якими мастифами. Також є території, на яких не дозволено бути з собаками, тому завжди потрібно уточнювати, до якого можна заселитися готелю, в якому ресторані можна пообідати зі своїм вихованцем тощо.

Тому, збираючись за кордон, потрібно ретельно вивчити правила країни, яку ви плануєте відвідати, і безпосередньо правила перевізника, послугами якого вирішили скористатися.

Надрукувати
мітки:
коментарів