Поділитись:

Кому належить влада в Україні (інфографіка)

Понеділок, 26 березня 2018, 10:55

До президентських і парламентських виборів в Україні залишилося трохи більше року. Проте боротьба починається вже зараз.

"Слово і Діло" аналізувало, в руках яких українських політиків зосереджено найбільше влади.

Якщо порівнювати розклади під час уряду Арсенія Яценюка (з грудня 2014 року до квітня 2016 року) і чинного Кабінету Міністрів Володимира Гройсмана (з квітня 2016 року), то зміцнив свої позиції лише президент Петро Порошенко. Менше влади стало в руках Юлії Тимошенко та Андрія Садового.

В уряді Яценюка за квотою "Блоку Петра Порошенка" було 11 міністрів (міністр регіонального розвитку, закордонних справ, економічного розвитку, оборони, фінансів, охорони здоров`я, енергетики, освіти, інфраструктури, соціальної та інформаційної політики). В уряді Гройсмана їх стало вже 16 – додався міністр Кабміну, ще два віце-прем'єри, міністр аграрної політики та міністр з питань тимчасово окупованих територій.

Втратив Порошенко своїх людей у Верховній Раді та парламентських комітетах: у 2016 році їх стало 8 порівняно з 11 в 2014-му. За квотою БПП в Раді перша заступниця спікера Ірина Геращенко, голова комітету з питань бюджету Андрій Павелко, голова комітету з охорони здоров'я Ольга Богомолець, голова податкового комітету Ніна Южаніна, голова комітету з питань правової політики Руслан Князевич, голова комітету з питань ветеранів Олександр Третьяков, голова комітету з питань транспорту Ярослав Дубневич та голова комітету з питань сім'ї Артур Палатний.

Майже не змінився вплив Арсенія Яценюка. В його уряді було 4 міністри за квотою "Народного фронту" та 8 представників у Раді та комітетах. Зараз у Кабінеті Міністрів 7 представників НФ – віце-прем'єр, голова МВС, міністри екології, спорту, освіти, юстиції та інфраструктури. В парламенті у Яценюка тепер п'ять представників – спікер Андрій Парубій, голова комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук, голова комітету з питань культури Микола Княжицький, голова комітету з нацбезпеки Сергій Пашинський, голова комітету з інформаційної політики Вікторія Сюмар.

Позбулася своїх представників в уряді лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко: в Кабміні Яценюка в неї було два міністри (екології та спорту), тепер – жодного. Три особи за квотою "Батьківщини" залишилися в керівництві Ради: голова комітету з питань будівництва Сергій Власенко, голова комітету із законодавчого забезпечення Андрій Кожем'якін і голова комітету з прав людини Григорій Немиря.

Така ж ситуація в Андрія Садового: жодного представника "Самопомочі" в уряді і три – в парламенті: заступниця спікера Оксана Сироїд, голова комітету із закордонних справ Ганна Гопко та голова комітету з питань інформатизації Олександр Данченко.

Без своїх представників у Кабінеті Міністрів залишився також Олег Ляшко. Тепер у Радикальної партії є лише голова комітету з питань містобудування та житлово-комунального господарства Сергій Скуратівський та голова комітету з питань промислової політики Віктор Галасюк.

Відзначимо, що досі немає голів у десяти парламентських комітетів: з питань аграрної політики, екологічної політики, європейської інтеграції, протидії корупції, освіти, паливно-енергетичного комплексу, регламенту, соціальної політики, фінансової політики та контрольної комісії Ради з питань приватизації.

Детальніше – на інфографіці.

Надрукувати
мітки:
коментарів