Поділитись:

​З 1 квітня ціна на газ для населення може подорожчати через бездіяльність Кабміну

Вівторок, 15 березня 2016, 20:01

Якщо до 1 квітня Кабінет Міністрів не прийме постанову про 2 етапі підвищення цін на газ по меморандуму з МВФ, для населення ціна буде автоматично збільшена до ринкового рівня, який сягає близько 10 гривень за 1 кубометр.

Наразі ціни на газ для населення регулюються постановою КМУ №758 від 1 жовтня 2015 року про покладення "спеціальних зобов'язань" на НАК "Нафтогаз України" щодо забезпечення газом населення і становлять 7,188 гривень/куб. м (верхня ціна) і 3,6 гривень/куб. м (нижня ціна, так звана "соціальна"). Термін його дії закінчується 1 квітня, – повідомляють Українські Новини.

Із слів джерела, у Секретаріаті Кабінеті Міністрів, остаточний проект постанови про затвердження регульованих цін на газ для населення на період після 1 квітня поки що не розроблений.

Підписаний в минулому році меморандум з МВФ передбачає, що 1 квітня уряд повинен встановити нові ціни на газ, піднявши так звану "соціальну ціну" до 75% від рівня імпортного паритету (імовірно 5,5 гривень / куб. м).

В умовах політичної кризи уряд Арсенія Яценюка може вчасно не затвердити ціни на газ для побутових споживачів і з 1 квітня населення буде змушене платити за ринковими цінами.

У разі, якщо уряд не встановить нових цінових лімітів, "Нафтогаз" зможе реалізовувати газ населенню як постачальник "останньої надії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГАЗ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ПОДОРОЖЧАЄ З КВІТНЯ НА 53 %

Як випливає з інформаційного повідомлення на сайті "Нафтогаз України", поставки в рамках "останньої надії" у лютому здійснювалися за ціною 6 943,48 грн за тис. куб.м без урахування ПДВ, тарифів на транспортування магістральними та розподільними трубопроводами.

Отже, це означає, що кінцева ціна газу для побутових споживачів складе близько 9,89 грн за 1 куб. м.

Раніше Голова правління Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк прогнозував, зниження максимальної ціни на газ для населення на 10% і збільшення соціальної ціни на 50% з квітня 2016 року.

Вовк припустив, що після збільшення ціни на газ для ТКЕ до 75% рівня імпортного паритету, НКРЕКП збільшить ціну на централізоване опалення в середньому на 80%.

Надрукувати
мітки:
коментарів