Поділитись:

Запуск 4G в Україні: з якими труднощами зіткнулися

Понеділок, 02 квітня 2018, 09:10
Запуск 4G в Україні: з якими труднощами зіткнулися

В Україні почав працювати мобільний інтернет четвертого покоління, як його ще називають, 4G, або LTE.

Представники "великої трійки" українських операторів (Vodafone, "Київстар" і Lifecell) в п'ятницю заявили про запуск послуги. "Сегодня" зібрала перші враження користувачів.

Українці зазначають: покриття досить "плямисте", і поки рано говорити про стабільний сигнал навіть в центрі столиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4G ВЖЕ У ЛУЦЬКУ: ЩО ЦЕ І ЯК НАЛАШТУВАТИ?

"4G добре працює, наприклад, в околицях Солом'янської площі Києва – трихвилинний ролик найвищої якості на YouTube завантажився моментально і без затримок, – каже Наталя Сергєєва. – Але як тільки від'їжджаєш від площі хоча б на одну зупинку, сигнал пропадає".

Денис Опухлий з Дніпра каже, що біля лікарні, в якій він працює, 4G немає.

"Хоча біля одного з центральних торгових центрів – є, і дуже швидкий. Заради інтересу я спробував завантажити фільм цілком. Телефон показав, що завантаження триватиме 3 хвилини, хоча файл я так і не докачав, – закінчилася пам'ять на телефоні".

Поки що найвища швидкість зафіксована користувачами в центрі Львова – 83 Мбіт/с! У столичному районі Троєщина заявляють про швидкість 32 Мбіт/с, на одеській Молдаванці – 22 Мбіт/с, приблизно стільки ж на пл. Свободи в Харкові.

При цьому абоненти зіткнулися з гострою нестачею сім-карт, що підтримують 4G. Вчора в трьох точках потрібних сімок не знайшлося, а в центрі обслуговування ми виявили чергу з декількох десятків осіб. Для зміни карт в мережі Vodafone необхідно спочатку подати заявку, зателефонувавши на номер 111 (це можна зробити безпосередньо перед зміною карти), а потім безкоштовно обміняти свою сімку в будь-якому магазині. Така ж процедура і у "Київстару" – заміна картки буде безкоштовною, а нова обійдеться в 25-50 грн, залежно від тарифного плану. У Lifecell система заміни інша: нова карта коштуватиме 30 грн, при цьому номер і всі підключені раніше акції збережуться. Також абоненту обіцяють нарахувати 1 Гб інтернету протягом двох діб після заміни.

Оператори: буде і в містечках

Українські оператори говорять, що послуга 4G ще запускається, і для виходу на повноцінну потужність буде потрібен час.

Нагадаємо, минулого четверга Український держцентр радіочастот оголосив, що готовий видати дозволи для 4G. За тиждень до цього найбільші мобільні оператори країни витратили майже 8 млрд грн, купивши ліцензії під нову послугу. І вже 30 березня багато українців по всій країні побачили "четвірку" на своїх телефонах.

"Наш оператор запустив мережу нового стандарту в більшості великих міст країни. 49% смартфонів у мережі підтримують нову технологію", – зазначили в Lifecell.

Виконавчий директор Vodafone Ольга Устинова заявила, що сьогодні 43% телефонів в їх мережі підтримують послугу, а працювати вона повинна в 20 містах України. Серед них як обласні центри, так і міста поменше. Крайній термін впровадження нової послуги, за її словами, – сьогодні.

Голова "Київстару" Петро Чернишов у себе на сторінці в Facebook заявив, що компанія спочатку хоче отримати всі необхідні дозвільні документи і зараз проводить додаткове налаштування мережі. Він пообіцяв включити 4G до 10 квітня, а першими ластівками стануть не тільки столиця і обласні центри, але також міста на західному кордоні країни.

На цьому оператори зупинятися не збираються. Сьогодні вони працюють в частоті 2600 МГц, яка може забезпечити тільки "плями" покриття у великих містах. Сучасна частота з повноцінним покриттям (1800 МГц) повинна запрацювати з липня. Як зазначають оператори і експерти, це дозволить повністю охопити навіть ті міста, в яких проживає менше 10 тисяч осіб.

Наприклад, Vodafone за допомогою нової частоти запустить 4G ще в 28 містах країни. Перевага технології нового покоління не тільки в швидкості (середня швидкість 4G – 15 мегабіт на секунду проти 3 Мб/с в 3G), але і в можливості обслуговувати одночасно більше число абонентів. Наприклад, при роботі "четвірки" на концертах, стадіонах і під час масових скупчень народу мережа не пропадатиме, як це сьогодні відбувається з 3G.

Надрукувати
мітки:
коментарів