Поділитись:

Дієтолог розповіла, як правильно харчуватися в дорозі

Вівторок, 01 травня 2018, 17:23
Дієтолог розповіла, як правильно харчуватися в дорозі

Відома українська дієтолог Оксана Скиталінська дала поради щодо вибору продуктів під час подорожей.

"Де б я не була, завжди бачу дві категорії людей: тих, які у великих кількостях поглинають булочки, солодощі, солодощі, солодкі води, смажене м'ясо, сосиски та тих,, хто завжди знайде здоровіший варіант та п'є звичайну фільтровану воду. Раціон людей другої категорії можна назвати "зберігаючим". Незалежно від місця проживання, люди, які притримуються "зберігаючого" раціону, мають більш довгі теломери, та, отже і всі шанси прожити довше", - пише лікар.

Теломери — це кінцеві ділянки на кінцях хромосом, які складаються із ниточок ДНК, покритих спеціальним захисним шаром білків. Теломери нагадують пластикові "ковпачки" на кінцях шнурівок. Коли від тривалого користування кінці шнурівок розтріпуються, ми викидаємо їх і купуємо нові. Коли теломери стають занадто короткими, клітини перестають ділитися, але нових нам, на жаль, вже не купити, пояснює медик.

"Наші теломери "прислухаються до нас, підкоряються" тим "вказівкам", які МИ їм даємо у вигляді їжі, емоцій, стресів і тд., вони є маркерами швидкості старіння клітин. Наш спосіб життя може заставити теломери прискорити процес старіння клітин, або, навпаки, пригальмувати його. Простіше кажучи, одним із секретів довгого та здорового життя полягає в тому, щоб активно стимулювати процес оновлення клітин", - додає дієтолог.

Тож ненавидять солодощі та чіпси, солодку воду та смажену їжу, а ще перероблене м'ясо (салямі, ковбаси та сосиски). Глюкоза, отримана із чіпсів, білого хліба, печива, цукерок, солодких напоїв та соків, швидко потрапляє в кров, що веде до підвищеної концентрації цитокінів (запальних молекул), які поширюють запалення у всьому тілі.

Протидіють запаленню продукти, які багаті омега-3 жирами: жирна риба, горіхи, насіння льону, листова зелень. Окрім того, омега-3 знижують розвиток оксидантного стресу. Тому незначна добавка омега-3 до раціону допомагає оберігати теломери від вкорочення.

Продовжити життя теломерам допомагають цікаві заняття, позитивні емоції та фізична активність. Встановлено, що у тих, хто веде сидячий спосіб життя, теломери коротші, ніж у тих, хто живе активним життям.

Особливо це стосується аеробних вправ (танців, швидкої ходьби, бігу, стрибків тощо), інтенсивних інтервальних вправ, при яких короткочасні значні кардіонавантаження чергуються з періодами відпочинку (наприклад, кросфіт).

Заняття стимулюють стрес, який збільшує експресію гена теломерази TERT та виділення недавно відкритого гормону іризину, який стимулює обмін речовин.

Крім того, фізична активність стимулює процес аутофагії (самоочищення клітин).

Надрукувати
мітки:
коментарів