Поділитись:

Відеокамери, USB і монітори: показали нові вагони "Укрзалізниці" (фото)

Субота, 19 травня 2018, 18:31

"Укрзалізниця" починає масштабні ремонти в вагонах поїздів.

Зараз у УЗ є 1230 купейних вагонів і 1345 плацкартних. З них потребують ремонту 70 купе і 211 плацкарт. В цьому році в планах модернізувати 150 "будинків на колесах" з купе і закупити ще 54 нових, а також полагодити 29 плацкартних вагонів. Як розповіли в УЗ, ремонт одного вагона обходиться в 10 млн 300 тис. грн.

Журналістам "Сегодня" показали один відремонтований купейний і два плацкартні вагони, вони відправляться в свої перші рейси з Києва в Одесу, Маріуполь і Дніпро.

Екрани й USB

Першим інспектуємо купейний вагон. Відразу кидається в очі, що замість, здавалося б, вічних "совкових" килимових доріжок на підлозі нове покриття, схоже на ковролін. Але, виявляється, не вгадали.

"Це спецпокриття з шумоізоляційним ефектом – у вагонах буде не так чути стукіт коліс, – пояснює нам член правління УЗ, який курує пасажирські перевезення в Україні, Сергій Михальчук, і додає, що вагон опалюється електрикою. – Від вугілля відмовилися – негігієнічно, та й форму провідникам псувало".

Втім, обладнання для вугільного опалення залишилося як альтернатива. Провідник цього новачка, який став частиною поїзда Київ - Одеса, Антон Чумаков перед своїм першим рейсом на новому робочому місці говорить, що після нового вагона про старих і згадувати не хочеться. Антон показує універсальну зарядку для ноутбуків і 10 видів мобільних телефонів – її можна попросити у провідника.

"Можна зарядити все: і новітні моделі, і застарілі кнопкові телефони. Ця послуга безкоштовна", – уточнює він.

З'ясовуємо, що для цього вагона не існує санітарних зон: завдяки біотуалетам пасажири зможуть справити потребу в будь-який час, навіть на стоянках. Крім того, зі слів залізничників, уже наступного тижня має вирішитися важливе питання: коли ж в поїздах з'явиться довгоочікувана одноразова постільна білизна.

В купе в очі відразу кидається те, що на двері зсередини немає замка. Замок – непримітна, але надійна засувка, розташований тепер над дверима. Інших новинок теж вистачає: над полками тепер новенькі діодні світильники, а над дверима – сенсорний екран, що показує час стоянки і час прибуття поїзда на кінцеву станцію. А ще за допомогою цього екрана можна замовити у провідника каву або чай. Потрібно лише вибрати в меню номер купе, напій і його кількість. У провідника такий же екран, і він відразу бачить замовлення. Михальчук звертає увагу, що верхні полиці оснащені захисними поручнями, розетки оснащені USB-виходами, і обіцяє, що незабаром в кожному купе повинні з'явитися регулятори температури.

"Багато хто їде з дітьми, тому хочуть самі вибирати потрібну температуру повітря", – говорить він.

Правда, якщо всередині все виглядає оптимістично, то самі вагони далеко не нові – 80-х років будівництва.

Без "авосьок"

Подивилися і плацкартний вагон.

"Цей вагон – 1988 року, після ремонту термін його служби продовжили до 2030 року, – говорить Михальчук. – До речі, в цьому плацкарті є кондиціонер, прибрані штори, а замість них зручні ролети. У коридорі встановлено відеоспостереження, а старі "авоськіні" сітки замінили на металеві газетниці. Над бічними полками встановлені підголовники. Новий вагон теж обладнаний біотуалетом".

Правда, звичний червоний і синій колір оббивки поміняли на непомітний, сірий, а розетки є лише над нижніми полками, але в УЗ кажуть, що якщо будуть нарікання від пасажирів, то після обкатки їх обов'язково врахують і все виправлять.

Надрукувати
мітки:
коментарів