Поділитись:

Успіхи й невдачі: ТОП-10 обіцянок Лілії Гриневич на посаді міністра (інфографіка)

П'ятниця, 01 червня 2018, 14:15

Два роки тому Лілія Гриневич стала міністром освіти і обіцяла повністю змінити застарілу систему освіти в школах і вузах, а також запровадити безліч новацій в дитячих садках. Їй вдалося впровадити 12-річну середню освіту і домогтися того, щоб нерентабельні школи, особливо в селах, закрилися, а дітей почали возити в опорні школи.

Про це пише "Слово і Діло".

Під час другого року роботи міністр освіти обіцяла менше, а виконувала свої плани краще. За рік вона дала 20 обіцянок, до яких додалися ще 21 – з попереднього періоду. Міністру вдалося виконати 15 запевнень, але ж і 5 – провалити. В процесі виконання – знову 21 обіцянка. А рівень відповідальності наприкінці другого року у Гриневич становив уже 37 %.

З найбільш пам'ятних нововведень перше, що спадає на думку, – це обіцянка зробити життя першокласників не таким сумнім, яким воно було у їхніх батьків. Вже у вересні 2016 року дозволити дітям в першому класі писати олівцем.Тепер малюки, які навчаються писати, можуть "стерти" свої помилки й не нервувати. До того ж вчителям рекомендували відмовитися від червоної ручки під час виправлення помилок.

Також міністр, як і обіцяла, перевела ВНЗ на електронний прийом документів.У липні 2016 року на вступ до вищих навчальних закладів зареєструвалося понад 630 тисяч абітурієнтів, з яких майже 420 тисяч подали документи онлайн.

Для випускників, які проживають в зоні АТО, були створені освітні центри "Донбас-Україна". Вони діють в переміщених з окупованої території вузах, розташованих на підконтрольній Україні території Донбасу.

Одне з найбільш дискусійних питань, яке Гриневич все ж таки законодавчо провела через Верховну Раду, – впровадження 12-річного навчання в школі. У новому законі "Про освіту" передбачено, що 12-річка починається для початкової освіти – з 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти – з 1 вересня 2022 року, для профільної середньої освіти – з 1 вересня 2027 року.

Для абітурієнтів Гриневич запровадила можливість використовувати сертифікат ЗНО для вступу до ВНЗ протягом 2-4 років.

У топ невиконаних обіцянок увійшло, мабуть, найбільш провальне запевнення міністра, що всі школи до 1 вересня 2017 року будуть забезпечені підручниками. Однак вже 1 вересня Гриневич повідомила, що в школи доставлені 91 % підручників. У багатьох регіонах батьки змушені були купувати учням середніх класів по 3-6 підручників.

Міністр провалила обіцянку до осені 2017 року відремонтувати 200 шкіл. Як повідомили в Міносвіти, влітку 2017 року встигли зробити ремонт в 51 школі. Ще в 189 будівлях ремонт триває. Варто додати, що в минулому році загалом було капітально відремонтовано понад 2 тисячі загальноосвітніх навчальних закладів.

Також Гриневич пообіцяла, що до кінця 2017 року 20 новобудов соціальної інфраструктури, в тому числі школи, будуть введені в експлуатацію, однак, за інформацією Міносвіти, таких об'єктів було 19.

Намір відновити обсерваторію на горі Піп Іван у Карпатах провалився через те, що змістилися заплановані терміни. Гриневич обіцяла, що до кінця 2017 року в обсерваторії встановлять нове метеорологічне обладнання. Однак, як повідомили в Міносвіти, у вересні 2017 року відбулося відкриття першої черги відновленої обсерваторії: реконструювали рятувальний пост, зміцнили конструкції всередині будівлі. Однак встановити астрономічний телескоп і метеообладнання планується в травні-червні 2018 року.

Мабуть, найбільш амбітним можна вважати обіцянку Гриневич, що до кінця 2020 року не буде черг до дитячих садків.

"Після фінансової децентралізації місцеві бюджети збільшилися в маленьких громадах десь в два рази. Але є й такі, які виросли в 10 разів. На цьому тлі ми бачимо дуже гарну тенденцію до збільшення кількості місць в дитсадках. Збільшення кількості місць може відбуватися трьома способами: повернення садів, які віддавали не під цільове призначення, будівництво нових садів і перепрофілювання освітніх приміщень.

Подивимося на статистику: в 2014-му черга становила 95,5 тисячі дітей, в 2015-му – 90,5 тисячі, в 2016-м – 78,4 тисячі, в 2017-м – 65,2 тисячі. Якщо ми будемо рухатися з такою динамікою, плануємо в кінці 2020 року ліквідувати черги", – заявила Гриневич.

До слова, навесні 2018 року президент Порошенко повідомив, що в 2017 році було створено 27 тисяч місць в дитячих садках.

Детальніше – на інфографіці.

Надрукувати
мітки:
коментарів