Поділитись:

Міносвіти взялося за підтримку українських шкіл за кордоном

Четвер, 07 червня 2018, 14:40
Міносвіти взялося за підтримку українських шкіл за кордоном

У державному бюджеті на 2018 рік заклали близько 2 мільйонів гривень на розробку матеріалів для українських шкіл за кордоном.

Про це розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час зустрічі з президентом Світового конгресу українців Евгеном Чолієм, – повідомляє "Урядовий портал".

"Ми зараз нарешті звертаємо свою увагу та підтримку на українські школи за кордоном. Уперше держава в повному обсязі забезпечить відрядження вчителям, які проводитимуть річне оцінювання та ДПА для українських школярів за кордоном Ми також розробили стандарт української мови як іноземної, що стане основою для організації й проведення сертифікаційного іспиту. Окрім цього, у нас є певна сума коштів – близько 2 млн гривень – на розробку навчальних матеріалів для українських шкіл за кордоном, зокрема суботніх. Ми знаємо, що зараз в цьому є потреба, але переживаємо, аби використати гроші ефективно та зробити дійсно потрібний ресурс",– зазначила Лілія Гриневич.

Евген Чолій підтвердив, що сьогодні питання забезпечення та доступу до навчальних матеріалів українською для закордонних шкіл постало надзвичайно гостро.

"Ми спілкуємося з різними українськими громадами по всьому світу. І це є навіть молоді громади, і вони зацікавлені підтримувати зв'язок їхніх дітей з Україною. Їм, насамперед, потрібен доступ до матеріалів, а видрукувати їх вони й самі готові. Який дійсно є виклик – це різні індивідуальні ситуації для різних дітей в одній закордонній громаді. Адже, як правило, йдеться про навчання різновікових дітей, які мають різні рівні володіння мовою... І тут, особливо в питанні суботніх і недільних шкіл, дуже важливий індивідуальний підхід, який повинен мати змогу конструювати вчитель через навчальні матеріали. І, до слова, зовсім інша ситуація, коли ми говоримо про дітей, що є громадянами України і нещодавно переїхали за кордон, де працюють їхні батьки", – пояснила Оксана Винницька-Юсипович, голова Світової координаційної виховно-освітньої ради Світового конгресу українців.

Сторони домовилися співпрацювати зі Світовим конгресом українців у розробці навчальних матеріалів для українських шкіл за кордоном. .

Надрукувати
мітки:
коментарів