Поділитись:

В Україні знаходять менше контрабанди (інфографіка)

Четвер, 14 червня 2018, 11:43
В Україні знаходять менше контрабанди (інфографіка)

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що окремі правоохоронці, які "кришують" контрабанду та нелегальний доступ товарів на українські ринки, готують проти уряду провокації.

Наскільки сумлінно служать Україні митники, можна дізнатися зі статистики по боротьбі з контрабандою. "Слово і Діло" порівняло, скільки контрабанди було вилучено в 2016 та 2017 роках.

У 2016 році митницями ДФС було відкрито 23 тисячі 235 справ про порушення митних правил (в попередній період – понад 17 тисяч справ). У наступному році можна було б говорити про нарощування темпів боротьби з контрабандою, оскільки митники відкрили 32 тисячі 282 справ. Однак якщо говорити про фінансовий бік справи, то з'ясовується, що в 2016 році порушників "притиснули" на суму 2 млрд грн, а в 2017 – на 1,6 млрд грн. З урахуванням інфляції, мабуть, сума, яка повинна була поповнити державну казну, буде виглядати ще сумніше.

Що ж стосується безпосередньо контрабанди, то в 2016 році відкрили 7 965 справ проти контрабандистів, а в 2017 – 6 995.

Найчастіше через кордон незаконно везуть промислові товари, тютюнові вироби, валюту та культурні цінності, і, звичайно ж, класику – зброя, наркотики і психотропні речовини. За даними ДФС, протягом 2017 року розкрита схема митного оформлення синтетичних масел під виглядом мінеральних. Також було виявлено канал незаконного переміщення транзитних вантажів з товарами "тканина" (тюль, вишивка, штори). З'ясувалося, що товар був контрафактним. Також в Україну активно везуть легкові автомобілі з іноземною реєстрацією, здобуті на території Євросоюзу з шахрайським шляхом.

Кількість виявлених на митницях наркотиків і психотропних засобів за два роки практично не змінилося. А випадки незаконного переміщення через кордон зброї та боєприпасів зросла з 368 випадків до 467-ми.

Як і раніше, через наш кордон намагаються нелегально вивозити в Європу величезну кількість дешевих сигарет. Але якщо в 2016 році було виявлено таких 2040 випадків (близько 38,8 млн штук на суму 18,5 млн грн), то в 2017 році митники зафіксували 1883 випадків (близько 34 млн штук на суму 23,7 млн грн).

Судячи з даних ДФС, майже в два рази стало менше контрабанди алкоголю. У 2016 році митники вилучили 20,6 тис. літрів спиртного, а в наступному році – 10,4 тис. літрів.

Найбільше контрабанди намагаються ввезти та вивезти на кордоні з Російською Федерацією. На другому місці за популярністю у контрабандистів – Білорусь. Є також шпарини на кордоні з Молдовою, Польщею, Угорщиною, Румунією й Словаччиною.

Спікер Держприкордонслужби Олег Слободян зазначає, що проблема боротьби з контрабандистами криється також у законах.

"За нашим законодавством, контрабанда – це тільки наркотичні та психотропні речовини, предмети історичної та культурної цінності, зброя. Інше вже контрабандою не вважається, це просто порушення митних правил. На жаль, на даний момент те, що всі звикли називати контрабандою, такою не є. Це серйозна перешкода. Навіть коли ми ловимо людей, які незаконно перевозять сигарети, вони платять штраф і далі займаються своїми справами. Те ж саме стосується електроніки, продуктів харчування і всього іншого", – зазначив Слободян.

Детальніше – на інфографіці.

В Україні знаходять менше контрабанди (інфографіка)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НА ВОЛИНІ НАЧАЛЬНИК ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ ОРГАНІЗУВАВ КАНАЛ КОНТРАБАНДИ (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів