Поділитись:

Холодна вода не охолоджує: Супрун спростовує черговий міф

Понеділок, 18 червня 2018, 19:35

Холод, який передає 100 грам морозива, – несуттєвий, адже ми важимо десятки кілограм. Зате воно дасть нам енергію, а отже – тепло. Приємні відчуття від морозива пов'язані, передусім, із його смаком.

Про це написала у Facebook в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

Також вона запевнила, що свіжість від льодів чи холодної води пов'язані із дією холоду на рецептори ротової порожнини і позбавлення нас відчуття спраги. Але, щоб відчути прохолоду, нам слід охолодити шкіру, а не шлунок. А шкіра охолоджується, коли з неї випаровується волога, наприклад, піт.

"Експериментально доведено, що тіло реагує на холодну воду зменшенням потовиділення, а отже – гірше охолоджується і зберігає тепло. Натомість гарячий чай додає нам тепла, і цим самим змушує надмірно пітніти. Якщо погода суха, вітряна, ми не щільно одягнені, тоді піт буде вільно випаровуватись і дарувати шкірі жадану прохолоду. Чаю багато споживають в тропічних та пустельних регіонах світу. Хоч міф про крижану воду не витримав перевірки фактами, зате традиції підтверджують дані сучасних експериментів", – написала Супрун.

Вона пояснила, що у вологі чи геть безвітряні дні цей трюк із чаєм чи теплою водою може не спрацювати. Тоді радять пити прохолодну воду. Холодну воду варто також пити людям, що не пітніють через власні фізіологічні особливості.

"У будь-якому разі, спекотна погода означає зростання вашої потреби у питві. Зазвичай, доросла людина втрачає із потом 0,5-1 л рідини на добу. А в спеку втрати можуть сягати 1-1,5 л на годину. Тому неодмінно подбайте про воду або чай напоготові. Слід відновити не лише запаси рідини, але й іонів. Від солодких напоїв краще утриматись – вони сприяють розвитку карієсу і годують нас порожніми калоріями. ВООЗ наголошує на шкоді підсолоджених напоїв", – зазначила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів