Поділитись:

"Амністія євроблях" стимулює до пошуку нових схем, – експерт

Понеділок, 18 червня 2018, 21:59

"Амністія" авто на єврономерах стимулює українців використовувати схеми, виправдовувати корупцію, зневажаючи право і закон.

Про це в мережі Facebook написав написав економіст Сергій Фурса.

Парламент України готується здійснити амністію "євробляхерам" – вони зможуть легалізувати свої автомобілі за значно нижчими ставками, ніж ті, які були актуальними на момент ввезення авто. А якщо хтось і після цього не легалізує свій автомобіль, то на нього чекатимуть "драконівські штрафи".

"Драконівські штрафи", на думку експерта, – це добре, адже фінансовий стимул – це єдиний стимул, який стабільно працює з людиною.

"Погано інше. Держава вчергове показує, що верховенство права в країні не працює. Держава вчергове стимулює не законослухняну поведінку громадян, а схеми", – вважає Сергій Фурса.

Тобто, пояснює експерт, є законослухняні платники податків, які купували автомобілі і платили всі належні податки і збори. А є люди, які завезли автомобілі за схемами, завдяки чому вони обійшлися їм значно дешевше.

"Як результат – людина, яка заплатила всі податки, почувається ідіотом. Тому що зробив все за законом... І це коштувало йому дуже дорого. Все повинно бути навпаки. Якщо ви обманюєте, то повинні розплачуватися за це. Обман має коштувати дорого. А чесне життя повинне бути простим", – пише експерт.

Україна ж стимулює зовсім інший підхід, який передбачає вигадування схем. Адже йдеться не про поодинокі випадки, а про великий бізнес. Великі схеми. Сірі імпортери масово завозили автомобілі, продавали їх задешево, а коли виявилося, що вони створили проблему, проплатили рух "вільних автомобілістів". І обурені народні маси вимагають пробачити і зрозуміти. І легалізувати схеми.

"Люди, які організували схеми, отримали підтвердження, що "прокатило". А значить зроблять це ще раз. І ще раз. Адже працює. Адже можна заробити багато грошей", – додає Фурса.

Запорука успішної держави, зазначає Фурса, – це верховенство права. Поки ж в Україні керують схеми, які дистимулюють людей чинити правильно.

"І держава від слабкості чи своєї, або від жадібності своїх чиновників, підтримує хибний шлях. У держави є всі ресурси для того, щоб відстоювати верховенство права. У держави немає бажання. І тому інститути не працюють. І тому перед виборами набагато легше "зрозуміти і пробачити"... Поки суспільство не буде стимулювати чиновників і політиків поводитися правильно, самі чиновники будуть використовувати державу тільки для того, щоб стимулювати схеми", – вважає економіст.

На його думку, якщо "євробляхери" вимагають "зрозуміти і пробачити", то вони так само будуть розуміти і пробачати корупцію на державних підприємствах і при закупівлі ліків.

"Тому що вони спільники. Вони теж крадуть із загального котла. І той, хто краде менше, не стає від цього менше злочинцем. Він просто не зміг дістатися ще вище, щоб вкрасти ще більше. Але, без сумніву, зробить це, якщо йому випаде такий шанс", – резюмував Фурса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЩО В УКРАЇНІ ПРОПОНУЮТЬ ЗРОБИТИ З "ЄВРОБЛЯХАМИ": ПОДАТКИ, ШТРАФИ, ТЕРМІНИ

Надрукувати
мітки:
коментарів