Поділитись:

Українських медиків-практиків хочуть змусити складати іспити

Четвер, 21 червня 2018, 15:00

Міністертсво охорони здоров′я хоче відмовитися від атестації українських лікарів і замінити її видачею ліцензій.

Як і коли їх будуть отримувати лікарі, пише "Сегодня".

Дозвіл на роботу

Зі слів в.о. Міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, зараз атестація лікарів "підтверджує їхній стаж, але не професіоналізм". Тому Міністерство виставило на публічне обговорення концепцію ліцензування. Прийняти її обіцяють до кінця року, а після почнеться перехідний період, який триватиме до 2024-го. За цей час всі медики-практики країни повинні будуть з трьох спроб скласти спецекзамен. Медчиновники обіцяють: він буде не складніший від того, який зараз складають студенти після інтернатури. Ті, хто цього не зробить, після 2024-го не зможуть працювати лікарями. Сьогоднішнім студентам-медикам, які почнуть працювати після перехідного періоду, теж потрібно буде складати іспит на ліцензію, хоча у них для цього буде тільки дві спроби.

Ліцензію планують видавати на три роки. Для її продовження потрібно буде набрати мінімальну кількість балів "безперервного професійного зростання" і подати дані про це через інтернет в спеціальну базу даних. Поки невідомо, яким виявиться мінімум, але бали хочуть нараховувати за участь в семінарах, конференціях і тренінгах. Супрун пообіцяла, що лікар сам зможе визначити, де і як йому вчитися, які додаткові курси проходити. Однак не тільки ці бали будуть впливати на продовження ліцензії. Важливу роль зіграє ліцензійна рада, яку створять фз 30 лікарів, відібраних на конкурсі в Міністерстві охорони здоров'я. Її члени займуться перевіркою історії медичної практики та репутації лікаря. Таким чином, якщо на лікаря занадто часто скаржилися пацієнти, то йому ліцензію можуть і не продовжити. У такому випадку лікарю можуть призначити додаткові тренінги або курси. За підробку ліцензії або роботу без неї лікарів будуть назавжди позбавляти права займатися лікарською діяльністю.

Ризики

Зі слів одного з авторів концепції Олексія Гончарука, нові правила дозволять лікарям нести персональну відповідальність за свої дії.

"До того ж чинна система навантажує медика сотнею папірців і відбирає у нього час. Вона не мотивує його розвиватися професійно і не забезпечує відповідальність за медичні злочини".

Член правління Асоціації сімейної медицини Костянтин Надутий виступає проти нововведення:

"Це загрожує скороченням кількості лікарів. З огляду на кадрову кризу в медицині, це може спровокувати зменшення доступу до медпослуг. При цьому найбільше може постраждати саме первинна ланка медицини".

Невропатолог Вероніка Мізеріна ідеєю ліцензувати лікарів задоволена, але боїться, що багато хто не зможе набрати необхідний мінімум:

"Не всі мають фінансові можливості і час їздити на симпозіуми і конгреси. Те ж саме і про індивідуальне навчання – часто доступ до найякісніших баз знань платний. Мені здається, сьогодні це може обмежити багатьох лікарів".

Надрукувати
мітки:
коментарів