Поділитись:

Супрун розповіла про небезпеку алкоголю влітку

Субота, 30 червня 2018, 09:15

Виконувач обов'язків Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун застерігає не пити спиртні напої влітку, оскільки вони несуть суттєву шкоду організму.

Про це вона написала на сторінці у Facebook.

Ризики вживання алкоголю влітку:

Зневоднення. В спеку ми втрачаємо воду, а алкоголь це посилює. Здавалось би, пиво – це майже 95 % води. У чому проблема? Алкоголь діє як діуретик, тобто змушує нирки виводити воду, а не утримувати її. Тому навіть через пиво або сидр організм втрачає більше води, ніж ми спожили. Зневоднення нікуди не дівається, проте інтоксикація алкоголем посилюється.

Нам стає ще спекотніше. Через алкоголь мозок гірше оцінює внутрішню температуру тіла. Тому здається, що алкоголь зігріває. Судини шкіри розширюються. Але повітря теж гаряче, і бажане охолодження не настає. Зате може сильно впасти тиск і виникнути відчуття втоми і слабкості.

Ризик серцевого нападу тимчасово зростає після прийому спиртного. Навіть якщо ви рідко п'єте. У спеку із потом виводяться цінні для роботи серця електроліти: калій, натрій. Серцю важко працювати за таких умов. Від спеки та розширення судин тиск може суттєво впасти і навіть спричинити запаморочення. Людям, у яких хворе серце, категорично не можна пити в спекотну погоду.

Алкоголь та активний відпочинок несумісні. Так, вам може бути весело якийсь час. Але, по-перше, це буде додатковим навантаженням на серце. По-друге, збільшить ризик нещасних випадків. Зокрема, 25-50 % випадків утоплення пов'язані зі споживанням алкогольних напоїв. Насамкінець, алкоголь погіршує відчуття балансу, і шанси впасти чи травмуватись зростають.

У спекотну погоду найкраще пити напої, що містять електроліти: узвар, морс, лимонад або навіть теплий чай. Людям із хворим серцем, вагітним жінкам і тим, хто приймає ліки категорично не можна пити алкоголь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХОЛОДНА ВОДА НЕ ОХОЛОДЖУЄ: СУПРУН СПРОСТОВУЄ ЧЕРГОВИЙ МІФ

Надрукувати
мітки:
коментарів