Поділитись:

Як змінилися правила їзди в Україні за півроку

Понеділок, 02 липня 2018, 11:38

Вже майже півроку в Україні діють оновлені правила дорожнього руху, які повинні були набути чинності в січні 2018 року.

Щоправда, змін виявилося не так багато, як розмов, та й на дорожній ситуації це майже не позначилося. У поліції визнають, що з виконанням не все гладко, але попереджають: скоро все кардинально зміниться. Втім, якісь нововведення все ж заробили: правила парковки авто, проїзду кільця і розміри штрафу, – пише "Сегодня".

Ганяємо впевнено до 50 км/год

Офіційно 1 січня 2018 року набрав чинності Закон про обмеження швидкості руху транспортного засобу в населених пунктах до 50 км/год. Він регламентований постановою Кабміну №883 і діє в нашій країні вже майже півроку. Крім його ухвалення і набуття чинності, жодних змін на дорогах не сталося. Як пояснили в поліції, пов'язано це з тим, що у нинішніх поліцейських немає технічних засобів для фіксації швидкості, а, як відомо, "не спійманий, не злодій". Колись популярні "радари" сьогодні не застосовуються, а обіцяна фотофіксація ще не ведеться: камери в багатьох місцях вже стоять, але наразі працюють переважно в тестовому режимі. Запустити її обіцяють вже в найкоротші терміни.

Щоправда, залишилася стаття 122 ПДР. Вона передбачає штраф за порушення швидкості більш ніж на 20 км/год (ті самі горезвісні 20 км, на які часто закривають очі), але і це зафіксувати неможливо. Розмір штрафу в цьому випадку залишається 255 грн за перевищення швидкості на 20 км/год, 510 – на 50 км/год і 680 грн за створення аварійної ситуації. Тож правила обмеження швидкості (загальноєвропейська практика) існують і діють, але їх ніхто не дотримується, оскільки довести порушення наразі неможливо.

Неналежні зупинка, стоянка і паркування

Трохи простіше йдуть справи з фіксацією порушень паркування автомобіля, які регламентуються законом №5364. Зі слів юриста компанії Juscutum Алли Цимановської, крім "старого методу" притягнення до відповідальності безпосередньо співробітником поліції на місці порушення, закон встановив і нові механізми фіксації: режим фотозйомки (відеозапису) поширюватиметься на три види правопорушень, а саме: неналежну зупинку, стоянку та паркування. Обов'язковому запису підлягають дата, час, місце розташування транспортного засобу. При цьому для фіксації стоїть в недозволеному місці авто спеціальних засобів не буде потрібно, тому інспектори з паркування стали активніше залучати водіїв до адміністративної відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У СКІЛЬКИ ОБІЙДЕТЬСЯ ВІДЕОФІКСАЦІЯ НА УКРАЇНСЬКИХ ДОРОГАХ

Та й штрафи в цьому випадку відчутно змінилися. Як нам розповів юрист: "Штраф становитиме 20-кратний розмір вартості 1 години паркування. На парковці на місцях для інвалідів – 30-кратний розмір. При цьому послуга вважається неоплаченою після 10 хвилин з моменту в'їзду на платну парковку".

Істотно посилилися і правила паркування на місцях для інвалідів. Як нам розповіли в "Відділі організації дорожнього руху", штрафмайданчики буквально забиті евакуйованими з місць для інвалідів автомобілями, на яких немає розпізнавальних знаків, що за кермом перебуває інвалід. Щоправда, з місцями для інвалідів існують "підводні камені", про які нам розповіли в поліції: наприклад, багато ТЦ або ж маркети самі наносять розмітку на парковку, яка повинна бути узгоджена з "Відділом організації дорожнього руху", про що видається відповідний документ. Якщо ж офіційного узгодження немає – евакуювати авто права не мають, і автовласник може оскаржити подібну дію в суді.

Рух по колу за знаками

Ще одне нововведення регламентоване Постановою Кабінету міністрів №860, яка вносить зміну до п. 16.12 ПДР. Так, тепер завжди має перевагу транспортний засіб, який рухається на перехресті з круговим рухом, позначеному відповідним знаком 4.10 "Круговий рух". Щоправда, закон набув чинності дещо раніше, і до цього міста і поліція були підготовлені. Особливо це торкнулося районів, де клумби часто плутають з перехрестям з круговим рухом, а знаки 4.10 ще не встановили.

Крім того, багато водіїв керуються встановленими до ухвалення закону знаками, кількість яких на таких ділянках збільшилася, внаслідок чого і стаються ДТП. Як нам пояснили в поліції, "закон ухвалений, але він вимагає детального доопрацювання. Тому водіям потрібно бути уважними на дорогах і керуватися встановленими знаками".

Менше говорять: про "льодяники" і п'яних за кермом

Нововведення торкнулися також видачі посвідчення водія: тепер воно видається на 2 роки, що прописано в постанові Кабінету міністрів №885. При їзді без порушень і зі швидкістю не більше 70 км/год його через два роки можна буде обміняти на нове, термін дії якого – 30 років.

Згідно з постановою №833, всі правопорушення фіксуватимуться фото- і відеозйомкою, але поки це тільки постанова.

Ще все водії помітили, що поліцейські замінили смугасті жезли на так звані в народі "льодяники", або біло-червоні диски. Справа в тому, що тепер зупинити правопорушника поліцейський може тільки "льодяником" або сиреною (в разі, якщо патруль помітив правопорушення в русі). А ось жезли залишили тільки для регулювальників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В УКРАЇНІ ХОЧУТЬ ЗБІЛЬШИТИ ШТРАФ ЗА ЇЗДУ БЕЗ ПАСКІВ БЕЗПЕКИ

Надрукувати
мітки:
коментарів