Поділитись:

Як уникнути смартфонозалежності: поради

Вівторок, 10 липня 2018, 18:20

Уже складно уявити життя без телефонів. Складається враження, що вони стали ледь не частиною нашого тіла.

Надмірне використання телефонів змінює нашу поведінку та впливає на здоров'я не найкращим чином. Існує навіть специфічий набір симптомів, як-отоніміння пальців чи порушення постави, що виникають через те, що ми не відриваємось від телефону годинами. Про це зазначила у Facebook в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.

Дослідження підтверджують негативні ефекти від надмірного користування ґаджетами, наприклад, що зростають ризики виникнення залежності, порушення сну та навіть появи депресії. Тому Уляна Супрун зібрала кілька простих порад, дотримання яких допоможе зменшити час користування телефоном та зберегти здоров'я.

  • Не використовуйте телефон як будильник

Ми буквально засинаємо і прокидаємось з телефоном, коли налаштовуємо будильник перед сном та вимикаємо його вже вранці. Через те, що телефон лежить поруч з ліжком, з'являється спокуса відразу відповідати на не дуже важливі повідомлення чи переглядати статус в соціальних мережах. Тому краще замінити телефон на звичайний будильник і навіть не залишати телефон в кімнаті, де ви спите.

Те саме стосується й годинника. Краще мати годинник на руці, ніж постійно перевіряти час на телефоні. В такому випадку ймовірність, що ви будете відволікатись, зменшується в рази.

  • Вимикайте сповіщення

Вони дуже часто відволікають нашу увагу. Інколи ми реагуємо на одне сповіщення, а потім розуміємо, що вже упродовж тривалого часу гортаємо стрічку новин в соціальних мережах. Щоб уникнути цього, налаштуйте сповіщення найбільш оптимальним чином, наприклад, вимикайте їх в робочий час чи просто приберіть звук.

  • Визначте певний період упродовж дня, коли ви не будете взагалі торкатись телефона

Телефон зазвичай не потрібний за обіднім столом, у ванній кімнаті або під час перегляду фільму чи читання книги. Тому плануйте перерви від телефону в цей час, наприклад, залишайте його в іншій кімнаті.

  • Видаліть додатки та профілі в соціальних мережах, якими давно не користуєтесь

Це допоможе зберегти ваш час та не відволікатиме увагу на зайві сповіщення та звукові сигнали. Пам'ятайте, гігієна телефону така ж важлива, як і чистота рук.

Іноді важливо та корисно бути поза зоною досяжності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УЛЯНА СУПРУН РОЗКРИТИКУВАЛА ВИКОРИСТАННЯ БАХІЛ В ЛІКАРНЯХ

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024
16 січня 2024
15 січня 2024
12:41