Поділитись:

МОН роз'яснило, як цьогоріч зараховуватимуть до закладів профосвіти

П'ятниця, 13 липня 2018, 13:37

Наразі в Україні триває вступна кампанія не тільки до вишів, а й до закладів професійної освіти. Загалом вона триває до 1 вересня, однак заклади ПТО самостійно визначають конкретні терміни прийому вступників.

Про це розповіла генеральний директор директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік, сьогодні, 13 липня 2018 року, в Міністерстві освіти і науки України, – інформує прес-служба відомства.

"Вступна кампанія до закладів профосвіти не має чітко визначених термінів – вони самостійно оголошують конкурс, визначають дати вступних випробувань, формують списки рекомендованих до зарахування. Зважаючи на комплектацію груп, заклади продовжують або завершують набір учнів, проте прийом документів має закінчитися до початку занять – до 1 вересня 2018 року", – зазначила Ірина Шумік.

Вимірювати знання претендентів на вступ заклад може за допомогою різних критеріїв. Серед них – співбесіда, рейтинг за середнім балом свідоцтва або атестата про освіту, вступні випробування тощо. Традиційно умовами вступу визначений перелік тих, хто має право першочергового зарахування або поза конкурсом, надавши підтвердження на право пільгового вступу.

"Хочу підкреслити, що в Україні професійна освіта є доступною та має низку переваг. Цього року ми пропонуємо близько 100 тис місць для навчання на бюджеті. Торік професійну освіту за кошти регіонального та державного замовлення почали здобувати 101 тис учнів. Забезпечуються стипендії та гуртожитки. Також під час навчання учні можуть розраховувати на оплату виробничої практики, що проходить на підприємствах.", – зауважила Ірина Шумік.

Вона додала, що вже зараз можна визначити найбільш популярні професії серед вступників – це перукар, кухар, кондитер, водій або слюсар з ремонту автотранспорту, штукатур, плиточник. А у закладах, які постійно працюють над якістю навчання учнів, покращують матеріально-технічну базу та відкриті до співпраці з роботодавцями, вже є певна конкуренція серед вступників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВСТУПАТИ В КОЛЕДЖІ І ТЕХНІКУМИ МОЖНА ЗА СВІДОЦТВОМ ПРО НАРОДЖЕННЯ: Є УМОВА

Надрукувати
мітки:
коментарів