Поділитись:

Без сметани: Супрун вчить лікувати сонячні опіки

Неділя, 15 липня 2018, 10:12

В.о. Міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун радить, як боротися з сонячними опіками.

У будь-якому разі, насамперед, потерпілого слід перенести/перевести у прохолодне місце без доступу прямих сонячних променів. Далі:

1️. Охолодіть опікові ділянки водою або прикладіть на 5 – 10 хвилин міхур з льодом чи інший холодний предмет.

2. При наявності опіків великої площі можна прийняти знеболювальні препарати (парацетамол, ібупрофен, німесулід).

3️. Якщо є симптоми загального перегрівання - змочіть шкіру холодною водою, покладіть на великі судини (шия, стегна- пахові складки) міхур з льодом загорнутий у чисту тканину або холодні компреси.
(Більше про першу допомогу при тепловій травмі - https://goo.gl/YmSRdD)

4️. Далі пошкоджену шкіру можна обробити водорозчинними (!) препаратами - це тримістін, пантестін, мірамістин.

Не обробляйте уражену поверхню шкіри жодними кремами, пінами, оліями чи жирними речовинами.

Є помилкова думка, що опік слід одразу обробити дексапантенолом, проте в міжнародних рекомендаціях надання допомоги під час опіку його немає. Жиророзчинні препарати створюють на шкірі плівку, яка перешкоджає вивільненню ексудату та порушує теплообмін, посилює набряк тканин, що в свою чергу погіршує стан постраждалого.

5️. При утворенні пухирів слід накласти пов'язки зі стерильних перев'язувальних засобів з неспиртовими антисептиками (бетадин, хлоргексидин, декасан, октенісепт) та водорозчинними мазями. Поява пухирів та посилення болю можлива на 2-4 добу. При утворенні великих і/або множинних пухирів більш ніж 1 см в діаметрі - зверніться до медичного закладу.

6️. Пийте багато рідини.

7️. Мастити уражені ділянки жирними кремами, мазями, вітамінними зовнішніми препаратами, пінними засобами можна з 5-6 доби після отримання УФ-опіків.

Надрукувати
мітки:
коментарів