Поділитись:

Травми на дитячому майданчику: коли звертатися до лікаря

Понеділок, 16 липня 2018, 11:10

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун порадила, як знизити до мінімуму ризики дитини травмуватися на майданчику і коли слід звертатися до лікаря.

Про це вона написала на своїй сторінці у мережі Facebook.

Скільки б років не було дитині стежте, щоби вона користувалась ігровими конструкціями лише відповідно до віку та за призначенням. Це перше правило безпеки.

Намагайтеся обирати ті майданчики, де є м'яке покриття (пісок, штучний газон, спеціальна стружка тощо).

Обов'язково оглядайте стан конструкцій та гойдалок, щоб упевнитися, що немає небезпечних пошкоджень, відламаних деталей тощо.

Переконайтеся, що захисні опори, поручні та відповідні конструкції надійно прикріплені, й дитина не може впасти, наприклад, з гойдалки.

Також огляньте територію та переконайтеся, що немає предметів, за які дитина може перечепитися під час гри – великих каменів, гілок тощо.

Травми на дитячих майданчиках – це найчастіше черепно-мозкові травми, переломи, пошкодження внутрішніх органів внаслідок падіння або сильного удару.

Струс головного мозку є найпоширенішим типом травми в цій категорії. Як правило, симптоми струсу з'являються одразу після травмування. Однак інколи деякі симптоми можуть розвиватися лише через декілька годин або й днів. Тому батькам слід спостерігати за станом дитини та будь-якими змінами впродовж кількох днів після отримання нею травми.

Основні симптоми при струсі мозку:

  • дитина має спантеличений вигляд або розсіяна;
  • дитина не пам'ятає правил гри, плутається або не впевнена в тому, в яку гру гралася, хто її супротивник, який рахунок тощо;
  • дитина невпевнено або невправно рухається;
  • дитина повільно відповідає на запитання;
  • дитина втратила свідомість;
  • у дитини спостерігаються будь-які безпричинні зміни настрою, поведінки тощо;
  • дитина не може згадати, що сталося до або після падіння чи удару.

Якщо дитина має ці симптоми, необхідно одразу звернутися до лікаря, і він вирішить, яка потрібна допомога. Займатися самолікуванням дуже небезпечно.

"Проте як би безпечно не було дитині вдома за комп'ютером та з купою іграшок, це ніколи не замінить гру на вулиці. Тож гуляйте на здоров'я, але й будьте обачливими!" – додала Уляна Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ ПРОСЯТЬ ВІДРЕМОНТУВАТИ АВАРІЙНИЙ ДИТМАЙДАНЧИК

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
22 березня 2024
14 березня 2024
09 березня 2024
04 березня 2024
01 березня 2024
28 лютого 2024
24 лютого 2024