Солодощі мозку не друг: Супрун спростувала ще один міф
Якщо ви думали, що цукерки, шоколадки, тістечка допомагають вашому мозку краще справлятися з завданнями, – це міф.
Про це заявила на своїй сторінці у Facebook в.о. Міністра охорони здоров′я Уляна Супрун.
Натомість розмунішими нас роблять обмеження калорій і біг на довгі дистанції, – переконана вона.
"Те, що мозок як джерело енергії може їсти лише глюкозу або створені печінкою із жирів кетони, – це правда. Але це не можна вважати ліцензією на солодощі та жирну їжу. Наше тіло самотужки підтримує сталий рівень глюкози завдяки гормонам. Крім того, якщо ви в захваті від своєї роботи, вам певно знайоме відчуття метеликів в животі, поколювання в пальцях і мурах на шкірі, значить, у вас виділяється гормон адреналін. Він робить так, щоб глюкоза безперешкодно надходила в кров і живила мозок. Тістечка і тортики тут ні до чого", – пояснила Супрун.
Із її слів, надлишок солодкого швидко вилучається з крові та до нейронів не потрапляє. Тож хоча солодке та жирне дає тимчасове задоволення, але зрештою не допомагає. Натомість робить нас в'ялими та сонними.
Натомість обмеження калорій і заняття спортом ще й як "запускають" роботу мозку. Вони сприяють утворенню так званого нейротрофного фактору мозку, що сприяє виживанню нейронів і їх взаємодії, а отже, навчанню і пам'яті. Для підтримки мозку, як і здоров'я всього організму, науковці радять харчуватися збалансовано, різноманітно, уникати жирного і солодкого, бути фізично активними, і достатньо відпочивати.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКРАЇНЦЯМ РАДЯТЬ ЇСТИ МЕНШЕ СОЛОДОЩІВ
Луцький виш перевіряли через аномальну кількість студентів-призовників
Життя після «МастерШефа»: чим зараз займається волинський кухар Віталій Наливайко та чи знайшов дівчину
Підвищення зарплат педагогам неможливе, – головний освітянин Луцька
У Луцьку хотіли вирощувати банани, але депутати – проти
Нововолинський ремонтно-механічний завод продали: хто новий власник?