Поділитись:

Український ринок праці потребує тільки 40% випускників із вищою освітою

Понеділок, 30 липня 2018, 18:17

Більшість вакансій вимагають рівень висококваліфікованих випускників професійно-технічних училищ.

Про це за підсумками вступної кампанії 2018 року радник міністра освіти і науки Іванна Коберник заявила в ефірі Еспресо.TV.

"76 % цьогорічних випускників подали заяви до ВНЗ. Хоча, якщо ми говоримо про потреби ринку праці, то це обернена ситуація. Насправді, потреба ринку праці: 40 % спеціальностей з вищою освітою і 60 % спеціальностей, які вимагають професійної чи професійно-технічної освіти", – пояснила радник міністра.

Із її слів, з цим "потрібно працювати", тобто батьки мають пояснювати своїм дітям усі недоліки й переваги як вищої, так і професійно-технічної освіти. Зокрема, наголошувати й на факторі оплати праці, розмір якої є досить високим серед багатьох робітничих спеціальностей.

Наприклад, додала Коберник, нині в Україні є надзвичайна потреба у фахівцях із сучасного сантехнічного обладнання:

"Це один з найбільших запитів і попитів на ринку праці. Тому що будуються величезні офісні центри, нові споруди. Монтажник сантехнічних систем - це складна професія, яка вимагає знань, зокрема і матеріалознавства, і фізичних процесів. Щоб змонтувати велику систему опалення, водопостачання".

Своєю чергою, наголосила Коберник, Міністерство освіти активно реформує систему ПТУ "за тим же принципом, за яким реформується і українська школа".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВСТУП-2018: ТОП-5 ЦІКАВИХ ФАКТІВ

Надрукувати
мітки:
коментарів